Discurs impresionant în limba română susținut de președintele Consiliului European, Donald Tusk: „În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a rostit joi, la ceremonia de la Ateneu, pentru a marca preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România, un discurs în limba română din care nu au lipsit referirile la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Tristan Tzara, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima sa maşină, o Dacia. „Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului: Omul sfințește locul. Am încredere, de asemenea, că veți acorda importanța necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor și atașamentul față de principii vor juca un rol esențial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie: Se apropie viitorul, se aude, se vede / Gândurile pe care le trimit spre el / se-ntorc mai repede ca altădată. / Și-mi trec scântei șuierând în viteză / prin suflet, vestindu-l întruna”, a spus oficialul european.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea prima mașină a fost Dacia 1300 a socrului meu”, a continuat președintele Consiliului European, stârnind zâmbetele și aplauzele celor prezenți.  „Întâmplarea face că și socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster. Totuși mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii precum Nadia Comăneci și Simona Halep care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toti românii, să apere în România și Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viata publică, statul de drept și Constituția, să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Donald Tusk.