O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, finanţaţi de o fundaţie de cercetare a cancerului, au descoperit că modul în care tumoarea malignă a unui pacient poate progresa poate fi determinat prin clasificarea în 11 subtipuri a markerilor genetici şi moleculari ai cancerului de sân. Analizând 2.000 de femei cu vârste de peste 20 de ani, echipa a găsit că unele dintre acestea, cu un cancer agresiv iniţial, aveau o şansă scăzută ca tumorile să revină după cinci ani.
Cu toate acestea, alte tumori care iniţial au răspuns la tratament puteau să reapară până la 20 de ani mai târziu, cel mai probabil într-o formă incurabilă.„Am arătat că natura moleculară a cancerului mamar al unei femei determină cum boala ei ar putea progresa, nu doar pentru primii cinci ani, ci şi mai târziu”, a afirmat dr. Oscar Rueda, autorul principal al lucrării publicate în revista Nature în 13 martie. „Sperăm ca instrumentul nostru de cercetare să poate fi transformat într-un test pentru doctori pe care aceştia să îl poată folosi cu uşurinţă pentru a ghida recomandările de tratament”, a adăugat acesta, citat de Independent.
Folosirea markerilor moleculari este un domeniu în plină expansiune pentru cercetători. Anterior, tumorile au fost clasificate prin zona din care au provenit, precum şi alte criterii, cum ar fi mărimea. Dacă doctorii sunt capabili să testeze pentru caracteristicile moleculare, aceşti pacienţi ar putea beneficia de perioade mai lungi de chimioterapie sau controale screening ulterioare mai frecvente. În plus, noul model poate să prevadă unde cancerele se pot răspândi şi cât de agresive sau rezistente la tratament ar fi atunci când vor reveni.
Testele le-ar oferi femeilor avantajul să se reasigure cu privire la riscurile lor personale. Cercetarea vine după ce un alt grup de la Cambridge University a lansat un calculator online pentru bărbaţii cu cancer la prostată. Instrumentul îi ajută pe pacienţi să înţeleagă riscurile legate de cancer şi efectele secundare ale tratamentelor.