Casa de Cultură Mihai Eminescu din Panciu a găzduit astăzi, festivitatea de premiere a Concursului Interjudeţean de Artă Tradiţională Românească ,,Descoperim tradiţia străbună”. Aflat la cea de-a XII-a ediție, concursul a fost coordonat de profesoara Maria Cristescu, de la Clubul Copiilor Panciu și a fost organizat cu sprijinul Primăriei Oraşului Panciu şi al Casei de Cultură Mihai Eminescu Panciu, în parteneriat cu Palatul Copiilor Focşani și Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. „Îi mulțumesc și, totodată, o felicit pe doamna Maria Cristescu pentru pasiunea și dragostea cu care pregătește de 12 ani consecutiv acest concurs care promovează respectul pentru cântecul, dansul și costumul popular românesc! Tradițiile reprezintă trecutul nostru – legătura nevăzută, dar trainică, cu străbunii noștri, cu viața lor, cu valorile spirituale pe care le-au respectat și ni le-au transmis. Folclorul, indiferent de formele pe care le îmbracă, păstrează frumusețea autentică a poporului nostru! Așa cum strămoșii au iubit și ne-au transmis acest tezaur incomensurabil, avem nobila datorie de a le urma exemplul, de a fi mândri de obiceiurile și de tradițiile pe care le-am moștenit și de a-i ajuta pe copiii noștri să le descopere, să le îndrăgească și să le transmită următoarelor generații! Cu mare drag am susținut încă de la început acest proiect! Voi continua să fiu alături de dumneavoastră, de Clubul Copiilor, de instituțiile de învățământ, de copiii și de cadrele didactice care se implică în acest demers! Să nu uităm niciodată că tradițiile sunt și vor rămâne adevărata noastră carte de vizită oriunde în lume!“, le-a transmis celor prezenți primarul Iulian Nica.
Invitatul special al evenimentului a fost Amelia Papazissu, instructor la cercul de țesături tradiționale din cadrul Clubului Copiilor din Beceni, județul Buzău, deținătoarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu, atribuit de UNESCO. Aceasta a primit, din partea Mariei Cristescu, o diplomă de excelență pentru contribuția la promovarea artei populare românești omânești. Amelia Papazissu a felicitat coordonatoarea concursului pentru activitatea desfășurată și a încurajat tânăra generație să iubească folclorul. „Noi suntem trecători prin această lume, însă ceea ce lăsăm în urma noastră sunt tezaure: arta populară, munca noastră și, bineînțeles, aceste momente plăcute pe care le petrecem împreună. Copii, ceea ce faceți în cadrul activităților pe care le desfășurați, e unic! Să nu uitați niciodată că voi sunteți adevăratul tezaur al României! Îi mulțumesc pentru invitație doamnei Maria Cristescu și, mai ales, bunului Dumnezeu că am reușit să ajung astăzi la Panciu! Vă urez multă sănătate, să aveți multe activități și să nu uitați că aveți și dumneavoastră un adevărat tezaur uman viu: doamna Maria Cristescu!“, a afirmat Amelia Papazissu.
Manifestarea a beneficiat de prezența inspectorului școlar general adjunct, Aurel Șelaru, care i-a felicitat toți cei implicați în organizarea evenimentului, mulțumindu-le, în acest sens, profesorilor, părinților, copiilor, dar și autorităților locale. „La Panciu, tradiția, cultura și dragostea față de copii sunt la ele acasă. Acolo unde lucrurile merg împreună, unde există implicare, dragoste și suflet față de copii, față de cadrele didactice și față de comunitate, rezultatele se văd. Am văzut aici profesori implicați, am văzut voluntari, dar și un primar implicat: domnul Iulian Nica. Vă felicit și vă spun, din nou, că fără tradiții, fără obiceiuri, și fără dragoste de neam, nu avem identitate! Să rămâneți mereu cu sufletul tânăr, curat, să fiți mândri că sunteți pănceni, că sunteți vrânceni, că sunteți români!“, a declarat Aurel Șelaru.
Directoarea Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu, a îndemnat copiii să iubească tradițiile, pentru că ele vor fi, mereu, „rădăcinile noastre, de români, moștenite de la bunici și străbunici“. Concursul ,,Descoperim tradiţia străbună” a avut următoarele secțiuni: Tapiserie – tradițională, în păr de capră, noduri și ornamentală; Mărturii creștine; Icoane pe sticlă și pe lemn; Artă plastică; Desen; Colaje; Pictură și Ouă încondeiate. Toate secțiunile s-au jurizat pe categorii de vârstă. Lucrările au provenit de la Palatul Copiilor Buzău, Clubul Copiilor Beceni – Buzău, Clubul Copiilor Tecuci – Galați, Palatul Copiilor Focșani, Școala Gimnazială Răcoasa, Centrul De Zi Dănuț – Broșteni, CSI Elena Doamna – Focșani, Școala Străoane, Școala Nicolae Iorga, Clubul Copiilor Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu. Ele au fost evaluate de un juriu din care au făcut parte Camelia Gabriela Ciobotaru, directoarea Casei de Cultură Mihai Eminescu Panciu (președinte) și profesoarele Loredana Obreja, de la Școala Gimnazială Răcoasa și Lăcrămioara Mălăcescu, de la Școala Gimnazială Străoane și Gabriela Duță, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu (membri). Câștigătorii fiecărei secțiuni au fost recompensați cu diplome de participare.
Au fost acordate diplome de excelență, pentru promovarea artei populare românești, primarului Iulian Nica, inspectorului școlar general adjunct, Aurel Șelaru, directoarei Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu, inspectorului școlar de specialitate, Mihaela Simion, directoarei Casei de Cultură din Panciu, Camelia Gabriela Ciobotaru și profesoarei Loredana Obreja, directoarea Școlii Răcoasa. Diplome de excelență au primit, de asemenea, invitații și cadrele de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, care au colaborat la organizarea evenimentului. Festivitatea de premiere a fost precedată de un spectacol care a inclus momente artistice susținute de:
- Elevii clasei a II-a – Școala Gimnazială Răcoasa – coordonator: prof. Loredana Obreja;
- Trupa de Teatru de la Palatul Copiilor Focșani – coordonator, prof. Cristian Dumitrescu;
- Elevii clasei I – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – coordonator: prof. Manuela Lupu;
- Elevii clasei I – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – coordonator: prof. Mirela Stoica;
- Andra Mușat și elevii clasei a II-a C – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – coordonator: prof. Liliana Deaconescu;
- Elevii clasei a III-a C – Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – îndrumător: prof. Gabriela Duță;
- Elevii clasei a III-a A Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu – îndrumător: prof. Valentina Dună;
- Grupul de dans Steluțe vrâncene, de la Palatul Copiilor Focșani – coordonator: prof. Marinela Drăcșanu;
- Grupul Româncuțele, de la Clubul Copiilor Panciu – coordonaror: prof Maria Cristescu.
În cadrul aceluiași eveniment, au fost premiați și câștigătorii Concursului Interjudețean de Artă Plastică și Iconografie Prietenie, armonie și culoare – Ediția a X-a, inițiat de profesoara Adriana Chelaru, de la Cercul de Pictură/Desen din cadrul Clubului Copiilor Panciu și organizat, în parteneriat, cu Primăria Oraşului Panciu, Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu, Liceul Teoretic Ioan Slavici Panciu, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, Palatul Copiilor Focșani și Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Secțiunile concursului au fost: Arta plastică – Peisaj, natură statică, portret și compoziție, Ouă încondeiate și decorative, Icoane pe sticlă și pe lemn, Mărturii creștine și Creație Literară. Fiecare secțiune s-a desfășurat pe categorii de varstă: 5-7 ani, 8-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani.