Măsura majorării tarifelor pentru prestațiile medico-legale se regăsește într-un proiect al Ministerului Sănătății, ce a fost publicat în dezbatere publică pe pe site-ul ministerului. Pentru a se putea aplica, documentul trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial. În prezent tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1609/2006 cu modificările ulterioare. Aceste tarife au fost stabilite în contextul legislativ şi economico – financiar din perioada anterioară elaborării şi intrării în vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, perioadă caracterizată totodată printr-un nivel ridicat al inflaţiei. Actualizarea tarifelor prestațiilor medico-legale este necesară din următoarele motive:
- – perioada relativ îndelungată parcursă de la stabilirea cuantumului tarifelor;
- – procentul de inflaţie 44% în perioada 2006 -2018
- – armonizarea cu prevederile Legii nr.286/2009 privind Codul penal, aflată în vigoare începând cu 20 mai 2014 şi ale Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, aflată în vigoare începând cu 1 februarie 2010, mai ales în ceea ce priveşte reformularea denumirilor unor prestaţii, introducerea unor prestaţii noi şi eliminarea unor prestaţii depăşite din punct de vedere ştiinţific sau prevăzute în alte reglementări legale;
- -prevenirea şi rezolvarea unor neînţelegeri între instituţii în ceea ce priveşte plata contravalorii prestaţiilor efectuate.
Documentul prevede majorarea tuturor tarifelor pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale cu 44%. De exemplu, tariful pentru examinarea persoanelor şi constatarea leziunilor traumatice se va majora de la 38 de lei, cât este în prezent, la 55 de lei, iar cel pentru examinarea persoanelor pentru constatarea infirmităţii sau incapacităţii de muncă determinate de afecţiuni patologice, de la 50 la 72 de lei.
Alte exemple de tarife ce urmează să se majoreze sunt cele pentru examinarea medicală necesară obținerii unui permis de port-armă (se va majora de la 110 la 158 de lei), examinarea pentru evaluarea capacităţii de conducere a unei mașini (de la 63 la 91 de lei), dar și recoltarea de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei (de la 26 la 37 de lei). Totodată, prețul analizei pentru stabilirea paternităţii pe baza testului ADN (trei determinări) se va majora de la 3.600 de lei, tarif practicat în momentul de față, la 5.184 de lei.
[wp-embedder-pack width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” url=”http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2019/09/HG-si-NF.pdf” /]