Muzeul Mobil al Sclaviei Moderne a poposit și în centrele din subordinea DGASPC Vrancea
Proiectul, iniţiat de Aurora Martin, în calitate de bursieră a Departamentului de Stat al SUA şi susţinut de American Councils are drept scop atragerea atenţiei asupra diferitelor forme de exploatare şi de a demonstra că sclavia nu este un capitol închis al trecutului, ci dimpotrivă, estimările arată că, în prezent, sunt mai mulţi oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie, iar mii de persoane sunt exploatate anual.
Pentru zeci de mii de persoane, visul unei vieţi mai bune devine o momeală ce îi poate transformă în ţinte sigure în faţa traficanţilor de persoane.
Prin consiliere şi informare de grup, prin formarea personalului în vederea consilierii tinerilor în risc cu privire la modalităţile de autoapărare în faţă traficului de fiinţe umane, prin creşterea gradului de conştientizare a comunităţii referitoare la realitatea şi consecinţele traficului putem schimba viitorul unor tineri.
Întâlnirile de acest gen îşi propun să crească puterea de apărare a elevilor şi tinerilor din grupuri vulnerabile în faţa fenomenului traficului de fiinţe umane.
Puterea de apărare a tinerilor în faţă atacului şi manipulării realizate de traficant, decurge atât din informarea foarte concretă referitoare la drepturi şi îndatoriri, contracte şi deplasări, manipulare şi sechestrare, cât şi din siguranţa şi încrederea plasate către persoane de referinţă care demonstrează comportamente sigure şi demne de urmat.
La finalul întâlnirii, tinerii au ascultat piesa “Oameni” a artistului Ruslan Lazarin, piesă care trage un semnal de alarmă asupra modului în care pot cădea pradă adolescenţii din ţara noastră.
Oferindu-le tinerilor şi copiilor oportunităţi pentru a-şi dezvolta deprinderi de viaţă, fie printr-o educaţie elementară, fie prin formare profesională, îi ajutăm să capete încredere în ei şi astfel le şansele de a se angaja într-un loc de muncă sigur şi de a avea un viitor mai bun.
“Ideea acestui proiect mi-a venit în Statele Unite, când am vizitat Muzeul Freedom Center din Cincinnati, unde există un etaj întreg dedicat sclaviei moderne. Din nefericire, şi România este acolo la loc de cinste, ca ţară resursă pentru traficanţi. M-am gândit că acest muzeu ar trebui să ajungă la cât mai multe potenţiale victime. Şi atunci am găsit soluţia unui muzeu mobil, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA. Proiectul Muzeului Sclaviei Moderne a fost singurul selectat din România“, a declarat, pentru AGERPRES, iniţiatoarea acestui proiect, Aurora Martin.
Proiectul Muzeului Mobil al Sclaviei Moderne a debutat pe 1 noiembrie, în comuna Dumbrăveni, iar luni a poposit la Focşani. Din cauza campaniei electorale, caravana îşi va relua drumul pe 25 noiembrie şi timp de o săptămână va poposi în mai multe sate din judeţ.
Microbuzul Muzeului Mobil al Sclaviei Moderne şi-a propus să ajungă în toată ţara, dar şi dincolo de graniţele ţării, în tot sud-estul Europei şi în Balcani, dat fiind faptul că majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din această zonă.
Proiectul este iniţiat de Aurora Martin, în calitate de bursieră a Departamentului de Stat al SUA şi susţinut de American Councils, Ambasada Sustenabilităţii în România şi Baroul Bucureşti. În Vrancea, proiectul s-a desfăşurat în colaborare cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, ai Agenţiei Naţionale de Egalitate de Şanse şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi.