Comisia Europeană a propus miercuri o directivă a UE privind principiile de stabilire a salariului minim în fiecare stat membru, inclusiv în România. Comisia nu a impus un anumit nivel al salariului minim, însă a propus o serie de criterii şi reguli pentru stabilirea salariului minim.
Directiva europeană are scopul de a se asigura că lucrătorii din Uniune sunt protejaţi prin existenţa unor salarii minime adecvate care să le permită un trai decent peste tot unde muncesc. „Directiva nu stabileşte un nivel al salariului minim, lucru care se încadrează în libertatea contractuală a partenerilor sociali la nivel naţional şi în competenţa relevantă a statelor membre”, arată actul emis de Comisia Europeană.
În statele UE cu salariu minim statutar, precum România şi alte 20 de state, vor fi impuse o serie de elemente. Mai precis, Directiva va impune statelor membre cu salariu minim să prevadă următoarele elemente: criterii naţionale pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim, definite într-un mod stabil şi clar actualizări periodice şi în timp util înfiinţarea de organe consultative pentru stabilirea salariului minim adecvat.
Criteriile naţionale ar trebui să includă cel puţin: puterea de cumpărare a salariilor minime nivelul general al salariilor brute distribuţia salariilor brute rata de creştere a salariilor brute evoluţia productivităţii muncii. Aceste criterii ar trebui definite în conformitate cu practicile naţionale, fie în legislaţia naţională relevantă, în deciziile organismelor competente, fie în acordurile tripartite. În plus, statelor membre li se solicită să utilizeze valori de referinţă orientative pentru a ghida evaluarea adecvării salariilor minime statutare, precum cele utilizate în mod obişnuit la nivel internaţional. Un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplină a competenţelor şi tradiţiilor naţionale În toate statele membre ale UE există salarii minime.
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a declarat: „Aproape 10 % dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie, iar acest lucru trebuie să se schimbe. Oamenii cu un loc de muncă nu trebuie să se afle în situaţia de a se zbate să îşi asigure toate cele necesare traiului. Salariile minime trebuie să urmeze tendinţa altor salarii care au crescut în ultimele decenii şi le-au lăsat în urmă. Negocierile colective trebuie să reprezinte norma de referinţă în toate statele membre. Asigurarea unor salarii minime adecvate este înscrisă negru pe alb în principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, pe care l-au aprobat toate statele membre, aşadar ne bazăm pe angajamentul lor susţinut.”