De ce să avem grijă de animale? Pentru că şi ele au grijă de noi!

În perioada 6 – 7 iulie a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au desfășurat o activitate în comuna Pufești, pe linia prevenirii și combaterii faptelor antisociale reglementate și sancționate de cadrul legislativ în vigoare privind protecția animalelor.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul unei campanii de sterilizare gratuită a animalelor de companie (câini și pisici) inițiată de Primăria comunei Pufești, cu sprijinul unei asociații de profil.

Astfel, cetățenii au fost informați cu privire la obligațiile pe care le au în calitate de deținători de animale, le-au fost prezentate cadrul legislativ dar și atribuțiile Biroului pentru Protecția Animalelor, inclusiv în cadrul Școlilor Gimnaziale Pufești și Domnești, alături de cadre didactice și elevi.

Discuţiile cu cei mici au avut ca scop reducerea cazurilor de violență împotriva animalelor și cunoașterea consecințelor adoptării unui astfel de comportament, prevenirea situațiilor în care animalele sunt abandonate, dar şi formarea de promotori ai prevederilor legale cu privire la protecția animalelor și adopția acestora.

La întrebarea ”De ce să avem grijă de animale?” răspunsul a venit tot din partea celor mici : ”Pentru că şi ele au grijă de noi!”

Sterilizarea exemplarelor canine din rasa comună este o obligație legală a proprietarilor acestor animalele prevăzută în art. 132 din OUG 155 din 21.11.2001 privind aprobarea programului de gestionare  a câinilor fără stăpân.

Articolul menționat prevede faptul că ”este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, exceptie făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență.” Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei conform art. 14, alin. 1, lit. b din OUG 155 din 21.11.2001.

Acest act medical veterinar poate duce la reducerea fenomenului de abandon al acestor animale, precum și diminuarea numărului animalelor fără stăpân.

Reamintim o serie de obligații ce le revin persoanelor ce dețin astfel de animale :

  • să sterilizeze și microcipeze câinii;
  • să ofere un adăpost corespunzător, hrană și apă suficientă, îngrijire și atenție, dar și asistență medicală.

Deținătorilor le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi asupra animalelor!

Prin rele tratamente se înțelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile precum și neasigurarea condițiilor prevăzute mai sus.

Prin cruzime față de animale se înțelege:

  • omorârea animalelor, cu intenție;
  • maltratarea și schingiuirea animalelor;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • folosirea de animale pentru expoziții,spectacole, publicitate, realizare de filme și în scopuri asemănătoare, dacă aceste activități le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri;
  • administrarea de substanțe destinate stimulării capacităților fizice ale animalelor în timpul competițiilor sportive, sub forma dopajului;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • abandonarea și/sau alungarea unui animal care depinde de îngrijirea omului;
  • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum 8 săptămâni;
  • intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului (codotomie, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților);
  • capturarea animalelor prin alte metode (laț, capcană) decât cele prevăzute de lege;
  • provocarea de suferințe fizice sau psihice prin orice mijloace;
  • folosirea armelor cu tranchilizant în alte situații decât imobilizarea animalelor.

ATENȚIE! NERESPECTAREA CELOR PREZENTATE POATE ATRAGE RĂSPUNDEREA CONTRAVENȚIONALĂ SAU PENALĂ

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea funcționează Biroul pentru Protecția Animalelor al cărui obiect de activitate se circumscrie respectării prevederilor Legii 205/2004 Republicată privind protecția animalelor, precum și OUG 55/2002 Republicată privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, dar și OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

În cazul unei sesizări, procedura legală este aceeași ca și în celelalte situații:

  • prin plângere formulată în scris sau verbal,
  • direct ori telefonic, la sediul unităților de poliție,
  • sesizare din oficiu,
  • apel telefonic prin SNUAU 112.

Dacă un animal se află într-o situație de pericol, orice mod de sesizare este suficient pentru declanșarea acestui mecanism, indiferent că verificările pornesc de la sesizarea din oficiu a polițiștilor, sesizarea în urma unor postări pe rețele de socializare (observate direct de polițiști sau aduse în atenția acestora), ori sesizări scrise (înaintate în format electronic ori adresate direct, în scris).

 

Știri despre: