Alegeri și referendum în Republica Moldova

Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot din Republica Moldova sunt chemaţi astăzi la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău, în cadrul unui scrutin ce are loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61. Trei forțe politice se confruntă în alegerile parlamentare de pe 24 februarie din Republica Moldova: Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, Partidul Socialist al președintelui pro-rus Igor Dodon și blocul pro-european ACUM, format departidul fostei ministre Maia Sandu și cel al liderului protestatar Andrei Năstase. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt de vot, în care deputaţii sunt aleşi concomitent în cadrul unei singure circumscripţii naţionale şi în 51 de circumscripţii uninominale.

Mai exact, 50 dintre aceştia vor accede în legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să fie împărţite în funcţie de procentele obţinute de fiecare formaţiune care va trece pragul electoral, iar alţi 51 vor fi aleşi în circumscripţiile uninominale, notează Agerpres. O altă noutate a actualului scrutin parlamentar este că se va putea face campanie electorală chiar şi în ziua votului. La alegeri participă 15 formațiuni politice, blocuri electorale și mișcări social-politice, iar în circumscripțiile uninominale – 325 de candidați. Pentru a accede în parlament, partidele trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale – 8%. În paralel cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova are loc şi un referendum republican consultativ în cadrul căruia electoratul este chemat să îşi exprime punctul de vedere faţă de reducerea numărului de parlamentari şi faţă de introducerea unei modalităţi de retragere a mandatului unui parlamentar.

2.143 de secţii de votare sunt deschise duminică în 51 de circumscripţii, dintre care 47 pentru rezidenţii din Transnistria (situate pe teritoriul controlat de Chişinău) şi 125 în străinătate. În Italia vor fi deschise 29 de secţii de votare, în România – 12, în SUA – 12, în Federaţia Rusă – 11, în Franţa – 7, în Portugalia – 5, în Spania – 5, în Marea Britanie şi Irlanda de Nord – 4, în Ucraina – 3, în Canada – 3, în Turcia – 3, în Israel – 2, în Belgia – 2, în Cehia – 2, în Belarus – 2, în Germania – 2, în Grecia – 1, în Republica Irlanda – 2 şi câte o secţie de vot în China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Elveţia, Olanda, Qatar, Japonia, Croaţia, Georgia, Emiratele Arabe Unite, Norvegia.