Forţele de ordine ucrainene au percheziţionat luni, trei biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, precum şi domiciliile preoţilor, în partea central-nordică a Ucrainei, pe fondul unui conflict politic şi religios între Kiev şi Moscova, informează AFP. Poliţia şi agenţi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au efectuat „percheziţii în opt locaţii, printre care două locuinţe (…) aparţinând mai multor dioceze” ale acestei confesiuni, a anunţat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a poliţiei regionale, Alla Vaşcenko.
Aceste proceduri au fost efectuate în cadrul unei anchete judiciare pentru „încălcarea egalităţii cetăţenilor” în funcţie de „convingerea lor religioasă”, a precizat purtătoarea de cuvânt. „Nimeni nu a fost arestat”, a adăugat ea. „Ei au primit ordinul de a confisca tot ce priveşte Biserica noastră”, a comentat pentru AFP mitropolitul Vissarion, un demnitar al acestei confesiuni din regiunea Jitomir. Aceste percheziţii intervin la trei zile după cele efectuate în cadrul unei anchete similare la reşedinţa conducătorului canonic al unei importante mănăstiri ortodoxe din Kiev, mitropolitul Pavlo, care face parte din aceeaşi Biserică.
Kievul şi Moscova se află în cel mai grav conflict al lor din ultimii mulţi ani, după sechestrarea a trei nave militare ucrainene de către Rusia în Marea Neagră, săptămâna trecută. Pe plan religios, tensiunile sunt de asemenea puternice între cele două foste republici sovietice, după ce Patriarhia de la Constantinopol a decis, la jumătatea lui octombrie, să recunoască o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei.
Această decizie, care a provocat furia Bisericii Ortodoxe Ruse, ce a rupt relaţiile sale cu Patriarhia Constantinopolului, ar putea intra în vigoare din decembrie. În acest context, Kievul s-a declarat de nenumărate ori îngrijorat de posibilitatea unor „provocări” din partea Moscovei. Cu toate acestea, o parte dintre ucraineni rămân fideli Bisericii Ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei, care acuză Kievul că face presiuni asupra clerului şi enoriaşilor săi pentru a-i determina să se ralieze noii Biserici, independentă de Moscova. Biserica afiliată Patriarhiei Moscovei dispune în Ucraina de un număr mai mare de parohii, însă confesiunea rivală, Patriarhia Kievului, numără un număr mai mare de enoriaşi, potrivit sondajelor.