Raport Eurostat: România este pe locul 2 în Europa, după Franţa, în ceea ce privește numărul mare de elevi care îi revin unui învăţător

Potrivit Eurostat, în România erau în 2017, 19,4 elevi la un învăţător, cu 5 elevi mai mulţi faţă de media Uniunii Europene. Este deja cunocut faptul că în unitățile de învățământ din marile orașe, dar și din reședințele de comune sunt frecvente cazurile de clase cu peste 35 de copii. La nivelul învățământului primar, erau în 2017, 29,3 milioane de elevi și 2,2 milioane de profesori în statele membre ale Uniunii Europene, arată Eurostat. În general, elevii intră în programe de școală primară (clasificate ca nivel 1 ISCED) cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani. Aceste programe sunt de obicei concepute pentru a oferi elevilor o educație de bază solidă în lectură, scris și matematică, împreună cu o înțelegere elementară a altor materii, precum istorie, geografie, științe naturale și sociale, artă și muzică. Peste Uniunea Europeană, numărul mediu de elevi pe profesor la nivelul primar în 2017 a fost de 14,7, deși cifrele variază în funcție de statele membre ale UE. Cele mai mari raporturi elev-profesor au fost raportate în Franța (19.6), România (19.4) și Cehia (19.1).  La celălalt capăt al intervalului, raporturile cele mai mici au fost înregistrate în Luxemburg (9,0), Grecia (9,4) și Lituania (10,6).

Raportul elev-profesor este calculat prin împărțirea numărului de elevi echivalenți cu normă întreagă la numărul de profesori echivalenți cu normă întreagă care predau la nivelul ISCED 1. Raportul elev-profesor nu trebuie confundat cu dimensiunea medie a clasei, deoarece nu se ia ține cont de cazuri speciale, cum ar fi dimensiunea redusă a grupurilor de elevi cu nevoi speciale sau domenii specifice, sau diferența dintre numărul de ore de predare oferite de profesori și numărul de ore de instruire prescrise elevilor.

Sursa foto:ec.europa.eu
Știri despre: , ,