Autoritățile vrâncene se pregătesc intens pentru iarna acestui an

În cadrul Colegiului Prefectural desfășurat joi, 13 decembrie, unii dintre șefii instituțiilor au avut de prezentat prefectului județului Vrancea, Sorin Hornea o analiză a activității ce a fost desfășurată la nivelul Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier N-E III; un raport privind acţiunile întreprinse de administratori în vederea asigurării unor condiţii normale de circulaţie pe drumurile naționale de pe teritoriul judeţului, în perioada de iarnă 2018-2019, precum și o informare cu privire la măsurile și acțiunile sanitare veterinare ce vor fi întreprinse în județ pentru protejarea sănătății cetățenilor în perioada premergătoare Sărbatorilor de iarnă.

Reprezentanții Secției Drumuri Naționale – Focșani au menționat că pentru iarna 2018/2019, pentru rețeaua de drumuri naționale din județul Vrancea au fost solicitate ca materiale antiderapante 10.400 tone de sare, 90 de tone de clorură de calciu și 10 tone de soluție ecologică. În ceea ce privește bazele de deszăpezire ale Secției, pentru a preveni anumite situații ce pot fi cauzate de intemperiile vremii, aceasta va avea nevoie de 70 de utilaje. Dintre acestea18 utilaje sunt ale Secției Drumuri Naționale, iar alte 52 utilaje vor fi  închiriate. Cele mai multe utilaje pe care SDN Focșani le închiriază sunt necesare pentru Baza Focșani, ce administrează o rețea de 330  km, repartizată pe următoarele sectoare: DN2, DN24, DN23, DN23A, DN23B , DN2N, DN2M , DN2L, DN2R. Aici necesarul  utilajelor este de 42, din care 12 proprii și 30 închiriate. De asemena, cantitatea de sare de aprovizionat este de 4.950 de tone, iar pentru clorură de calciu a fost nevoie de 60 de tone.  În ceea ce privește programul pregătirilor în vederea iernii, acesta cuprinde mai multe  direcții, respectiv:

  • efectuarea de lucrări de impermeabilizare a părții carosabile ( reparații asfaltice, colmatări fisuri și crăpături), înlăturarea obstacolelor ce ar putea provoca înzăpezirea drumurilor, asigurarea de scurgeri de ape );
  • punerea în ordine a bazelor de deszăpezire (instalații termice, alimentare cu apă, instalații electrice, igienizare, etc);
  • punerea în ordine a autoutilajelor și echipamentelor din dotare;
  • montarea semnalizării specifice pe timp de iarnă;
  • montarea panourilor parazăpezi aflate în stoc (33.600 ml – dintre care 12.250 ml panouri metalice și 21.350 ml panouri plasă).

Potrivit reprezentanților Secției Drumuri Naționale – Focșani, la momentul de față, această acțiune este în curs de  finalizare. În cadrul Colegiului Prefectural, medicii veterinari au prezentat planul de actiuni întreprinse în județul Vrancea, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă 2018/2019. Astfel, în unele cazuri, până pe 29 decembrie, se vor verifica aprovizionarea, recepția, procesarea, depozitarea și comercializarea produselor de panificație și patiserie, existența documentelor comerciale și de salubritate pentru materiile prime și produse finite. În același timp, vor fi efectuate controale în trafic, în cadrul cărora se vor verifica documentele însoțitoare animalelor, produselor de origine animală, precum și autorizațiile sanitare veterinare de transport.

   De verificări nu vor scăpa nici piețele agroalimentare din județ. Comercianților le vor fi verificate documentele prevăzute de legislația în vigoare ce însoțesc animalele, documentele comerciale și de salubritate pentru produsele de origine animală, autorizațiile de funcționare a standurilor și boxelor de profil. La unitățile de depozitare, comercializare și alimentație publică vor fi verificate condițiile igienico sanitare de desfășurare a activității, modul de în care se realizează aprovizionarea, recepția, depozitarea și comercializarea produselor alimentare. În cadrul Market-urilor,  Supermarket-urilor și Hipermarket-urilor vor fi verificate condițiile igienico sanitare de desfășurare a activității, modul de în care se realizează aprovizionarea, recepția, depozitarea și comercializarea produselor alimentare.

Medicii veterinari vrânceni vor verifica abatoarele, unitățile de tranșare și procesare carne, precum și pensiunile turistice. În cadul Colegiului Prefectural a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Planului de acțiuni ce vor fi întreprinse în județul Vrancea, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor, în perioada Sărbătorilor de iarnă.