Comunicat de presă primit din partea Consiliului Județean Vrancea: ,,Cerem ca memoria eroilor să fie recunoscută peste tot în România!”

,,Uniunea Europeană s-a constituit, primordial, în jurul valorii de pace, o idee lansată de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, în celebrul său discurs din 9 mai 1950. Din păcate gestul unor extremiști din Județul Harghita intră în contradicție gravă cu valorile fundamentale ale Uniunii Europene! Mă refer aici la acțiunea incalificabilă de a pângări memoria eroilor români reînhumați în Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului. Faptul că între o comunitate din Județul Harghita și o comunitate din Județul Bacău există o disputa teritorială sau oricare alt tip de dușmănie nu justifică acest gest de o gravitate rară.

Pentru mine, ca om al Vrancei, ținutul unde s-au dat cele mai cumplite bătălii de pe teritoriul României în Primul Război Mondial, ceea ce s-a întâmplat la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului este de neconceput și de neacceptat! Românii, maghiarii, austriecii sau cetățenii germani care au fost înhumați în acest cimitir trebuie să beneficieze de respect! Astăzi, Uniunea Europeană este un spațiu al democrației și al toleranței datorită jertfei acestor eroi, iar gestul unor extremiști de a pune pungi de gunoi pe crucile eroilor români nu poate să rămână nepedepsit căci un astfel de precedent poate duce la agravarea conflictului în zonă.

Cer prim-ministrului Viorica Dăncilă, o persoană care și-a manifestat de nenumărate ori respectul față de eroi – să ordone Ministerului Afacerilor Interne demararea unei anchete, identificarea și pedepsirea, conform prevederilor legale, a celor care și-au imaginat că pot profana mormintele eroilor noștri! Îi amintesc doamnei prim-ministru că noi, în Vrancea, pe data de 6 august 2017 am plantat primul stejar din ceea ce avea să devină ”Parcul Memoriei Naționale – Ro-Mândria”, locul în care 330.000 stejari au fost plantati in memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial! Un gest firesc de umilă recunoștință față de jertfele eroilor!

Cerem ca memoria eroilor să fie recunoscută peste tot în România!”

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan

Știri despre: ,