Concursul Regional de Mărţişoare ,,Firul alb şi firul roşu – Între tradiţie şi inovaţie” și-a desemnat câștgătorii

Cea de-a IX-a ediție a Concursului Regional de Mărţişoare ,,Firul alb şi firul roşu – Între tradiţie şi inovaţie”, inițiat de Cercul de Artă Textilă din cadrul Clubului Copiilor Panciu și organizat împreună cu Primăria Orașului Panciu, Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu și Palatul Copiilor Focșani, sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea și-a desemnat câștigătorii. Ei au fost premiați marți, 12 martie 2019, în cadru festiv, de către profesoara Lenuța Panaete, coordonatoarea proiectului, la Casa de Cultură Mihai Eminescu. „Anul acesta, au fost jurizate lucrări provenite de la 28 de cluburi și palate copiilor din județele: Alba, Arad, Botoșani, Bacău, Brăila, Constanța, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș și Vâlcea. De asemenea, la concurs au mai participat și 5 unități școlare din Vrancea“, a declarat profesoara Lenuța Panaete.

Concursul s-a desfășurat pe trei secţiuni: Mărţişoare tradiţionale (tehnică, materiale şi format la alegere); Mărţişoare din materiale reciclabile (tehnică, materiale si format la alegere) și Mărţişoare neconvenţionale (tehnică, materiale si format la alegere) La fiecare secţiune, lucrările au fost evaluate pe categorii de vârstă. Mărțișoarele înscrise la concurs au fost expuse în Sala Mare a Casei de Cultură Mihai Eminescu. În cadrul festivității de premiere, au fost acordate diplome de merit pentru locurile I, II, III şi pentru menţiune, la fiecare categorie de vârstă şi secţiune, precum şi diplome de participare pentru profesorii coordonatori. Premierea câștigătorilor a fost precedată de un program de poezii, cântece și dansuri, susținut de elevii claselor a III-a, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, îndrumați de profeoarele Valentina Dună, Gabriela Duță și Dana Chiriac, de Grupul Folcloric Româncuțele, de la Clubul Copiilor Panciu, îndrumat de profesoara Maria Cristescu, precum și de invitații speciali de la Palatul Copiilor Focșani: Grupul de Dans Steluțe Vrâncene, pregătit de Marinela Drăcșanu și Trupa de teatru coordonată de Cristian Dumitrescu.

Primarul Iulian Nica a primit, din partea Clubului Copiilor Panciu, o Diplomă de excelență pentru promvarea educației estetice și păstrarea tradițiilor. Șeful administrației locale a felicitat inițiatoarea proiectului și a evidențiat importanța concursului inițiat de aceasta.  „De nouă ani consecutiv, promovăm împreună acest frumos și unic simbol al primăverii, mărțișorul! Meritul este al doamnei Lenuța Panaete care, în fiecare primăvară, se străduiește și reușește să aducă la Panciu creații ale copiilor din toată țara. Este un semn că tânăra generație încă respectă valorile culturale autohtone și că mărțișorul, ca tradiție, dar și ca simbol, încă se păstrează și are toate șansele să treacă cu brio proba timpului, într-un secol în care obiceiurile străvechi și tehnologia sunt într-o continuă concurență. Felicit organizatorii, participanții și pe câștigători, pentru munca depusă! Ca întotdeauna, vă asigur de sprijinul meu, al Primăriei Orașului Panciu, pentru continuarea acestui proiect care merită toate aprecierile noastre“, a declarat primarul Iulian Nica.

Diplome de excelență au mai primit: directoarea Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu, managerul Casei de Cultură Mihai Eminescu, Camelia Ciobotaru, profesoarele Valentina Dună, Gabriela Duță și Dana Chiriac, de la Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, Marinela Drăcșanu și Cristian Dumitrescu, de la Palatul Copiilor Focșani și Maria Cristescu, de la Clubul Copiilor Panciu.