Eugen Doga, românul din patrimoniul UNESCO, vine astăzi la ,,Vrancea Eroică”

Este considerat cel mai mare compozitor român în viață, iar muzica sa a răsunat în importante săli de concerte din lume, a fost coloană sonoră a unor filme de succes, sau a putut fi auzită în spectacole de teatru. Valsul care l-a făcut celebru a fost ales de ruși, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci. Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut și de UNESCO, pentru care valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” (1978)  este numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

Maestrul Eugen Doga va fi prezent în această seară, la ,,Vrancea Eroică” unde va interpreta capodopera muzicală alături de Paula Seling și Orchestra Metropolitană București, condusă de Daniel Jinga. Supranumit “Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului”, Eugen Doga, născut pe 1 martie 1937 în satul Mocra din Transnistria (pe atunci în URSS, astăzi în raionul Rîbnița, Republica Moldova), și-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune, încă din perioada studenției. A predat apoi ca profesor la Școala de Muzică “Ștefan Neaga” din Chișinău și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al RSS Moldovenești.

De-a lungul carierei sale impresionante, Eugen Doga a adunat numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale, fiind înscris în lista celor 200 de personalităţi ale lumii. Ca o recunoaștere a meritelor sale în domeniul muzical, Eugen Doga a fost decorat cu înalte distincții de stat ale Republicii Moldova, precum și ale U.R.S.S, inclusiv titlurile de Maestru Emerit al Artei din Republica Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M., Artist al Poporului din U.R.S.S, laureat al Premiului Boris Glăvan al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. și al Premiului de Stat al U.R.S.S.

Iată cum îşi explică maestrul Eugen Doga, căutarea necontenită a perfecţiunii muzicale: ,,Am învățat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecățile snobilor. Degeaba râvnești să atingi înălțimile, să experimentezi o modernitate rece, chinuită, dacă nu ai scris nici o piesă miniaturală, ca un diamant mai valoros decît orice taluz zgomotos de zgură. Am descoperit că oamenii n-au uitat să viseze la muzică, să se bucure, să se vindece prin ea”.

La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept “Anul Eugeniu Doga”. Pe 26 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer. Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga in Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist. La sfârșitul anului 2015 strada pietonală Alexandru Diordiță din Chișinău a fost redenumită în „strada Eugen Doga”.

Știri despre: ,