În activităţile casnice curente şi sezoniere pe care le desfăşuraţi în locuințe, gospodării şi anexele acestora, trebuie să ţineţi seama de câteva reguli de bază simple privind prevenirea şi stingerea incendiilor.
Multe dintre incendiile din locuinţe izbucnesc în bucătării ca urmare a neglijenţei persoanelor la folosirea inadecvată a aparatelor de gătit sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului pentru o perioadă de timp. Aprinderea aragazului se realizează pe sistemul „gaz-pe-flacără”, adică se aprinde întâi chibritul, apoi se deschide butonul aragazului.
?????? ? ??????? ?????????? ??????????? ?̂? ????̆??̆??? ??????? ??̆ ?????????̧? ??̂???? ?????? ??????:
Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheat!
Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate.
După ce aţi terminat de gătit opriţi funcţionarea aragazului!
Atunci când gătiţi, evitaţi să purtaţi haine sintetice largi (de exemplu, halate), deoarece acestea pot lua foc foarte uşor.
Aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne în sobă peste foc.
Curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc uşor.
?????̦?? ?̂? ????̆??̆??? ???? ????????:
să păstraţi lichide combustibile sau uşor inflamabile în apropierea aparatelor de gătit;
să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (maşina de gătit);
să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştechere defecte;
să lăsaţi maşinile de gătit în funcţiune nesupravegheate;
să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea maşinilor de gătit;
să turnaţi apă peste uleiul care a luat foc;
să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi.
Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării.
Dacă s-a întâmplat să produceţi un început de incendiu prin aprinderea uleiului dintr-o tigaie stingeţi flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din casă, alertaţi vecinii şi apelaţi urgent serviciul 112.