„La 1 Decembrie 1918, românii și-au câștigat identitatea și curajul de a crede în viitorul lor, ca națiune!”, a afirmat primarul Iulian Nica în alocuțiunea sa, rostită în cadrul manifestărilor de la Panciu, dedicate Zilei Naționale a României și împlinirii a 101 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. Șeful administrației locale a declarat că anul 1918 constituie o veritabilă piatră de hotar în istoria României, evidențiind faptul că, la realizarea României Mari au contribuit generații de români, cei mai mulți dintre ei plătind cu libertatea sau chiar cu viața pentru ideea de unitate națională.
„Înaintașii noștri au prețuit și au apărat valorile democratice! Ne-au învățat lecția patriotismului și au demonstrat că orice este posibil, dacă există unitate și solidaritate! Au fost împreună la bine, dar mai ales la greu! Au lăsat deoparte interesele personale, rivalitățile, folosindu-și toată energia creatoare pentru a ne lăsa moștenire această țară frumoasă în care trăim și muncim! Să nu uităm că avem datoria de a transmite mai departe, generațiilor care vin, această moștenire! Că trebuie să fim, la rândul nostru, un exemplu de unitate, solidaritate, cinste, altruism, omenie şi spirit de sacrificiu! Că știm să ne apărăm glia și credința așa cum au făcut strămoșii!”, a spus primarul Iulian Nica.
Edilul-șef a subliniat că Ziua Națională a României trebuie să constituie pentru fiecare păncean un bun prilej de a reflecta asupra locului și rolului în comunitate.
„Să medităm la ceea ce am realizat până acum și să ne gândim la ceea ce putem face pentru viitorul nostru și al copiilor noștri! Să fim mai buni, să ne respectăm unii pe ceilalți, să uităm de orgolii și să ne bucurăm de ceea ce ne-a oferit Dumnezeu! Să fim mereu mândri că suntem pănceni, că suntem vrânceni, că suntem români! Să simțim împreună această sărbătoare! De Ziua Națională a României, vă urez sănătate și bucurii! La mulți ani, tuturor păncenilor de pretutindeni! La mulți ani, România! Dumnezeu să ne binecuvânteze!”, le-a urat păncenilor primarul Iulian Nica.
La evenimentul care a avut loc la Monumentul Eroilor, a luat cuvântul și profesorul Mihail Adafini, președintele Filialei Vrancea a Societății de Științe Istorice din România, care a prezentat etapele realizării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, evidențiind contribuția majoră a Regelui Ferdinand, a Reginei Maria, a primului ministru Ionel Brătianu, a marelui istoric Nicaole Iorga, a oamenilor politici Alexandru Vaida Voievod, Take Ionescu, Nicolae Filipescu, precum și a poetului Octavian Goga. De asemenea, profesorul Mihail Adafini a ținut să aducă un omagiu și ostașilor care au luptat în Războiul pentru Reîntregirea României.
„Cultul eroilor este continuat și de generația de astăzi. Este și ceea ce omagiem, an de an, de la 1 Decembrie. Ziua Națională, Imnul, Drapelul, Stema și Sigiliul Statului, sunt elementele care definesc identitatea unei țări. Este de datoria noastră să le cinstim, să le cunoaștem, să le purtăm în inimă și conștiință! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a spus profesorul Mihail Adafini.
Mesajul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al U.N.C.J.R., Marian Oprișan, fost transmis păncenilor de către vicepreședintele Dănuț Cristian.
„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 rămâne pagina sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că, desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid! Este fapta istorică a întregii națiuni române! Astăzi, la 101 ani de la Marea Unire, noi, românii, avem șansa istorică de a așeza pe altarul memoriei naționale recunoștința noastră față de întregitorii de neam care au luptat în Primul Război Mondial și care, prin jertfele și victoriile lor impresionante, au încununat idealul de unitate al românilor, la 1 Decembrie 1918. Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Țara Mamă nu a fost doar o dorință de veacuri a românilor, care coboară până la Mihai Viteazul și, mai departe, în istoria noastră, ci a fost o necesitate istorică, un demers drept și democratic, într-o Europă aflată și ea într-un proces de reașezare geo-politică! Aici, în Vrancea Istorică, glorioasele fapte de arme ale ostașilor români, care au redat dreptatea și tăria Tricolorului românesc în Primul Război Mondial, ne onorează și ne îndeamnă să nu uităm! Ne îndeamnă să-i învățăm pe copiii noștri lecția adevărată a patriotismului și a dăruirii față de țara care ne-a crescut! Ne îndeamnă să luăm aminte la învățămintele trecutului, să prețuim unitatea națională și s-o păstrăm mai presus de orice! Să fim demni de trecutul nostru, să ne iubim limba și credința și, astfel, vom construi cel mai frumos monument pentru eroi, chiar aici, în inimile noastre! Să fim buni români! La mulți ani, România Unită!“, a transmis președintele Marian Oprișan.
Manifestările de la Panciu, dedicate zilei de 1 Decembrie, au debutat cu Parada Muzicii Militare a Garnizoanei Focșani, a militarilor Brigăzii 282 Blindată Unirea Principatelor Focșani, însoțiți de participanți și invitați, pe traseul Casa de Cultură Mihai Eminescu – Bulevardul Independenței – strada Nicolae Titulescu – Monumentul Eroilor. Alături de reprezentanții administrației locale și județene au fost prezenți veterani de război, elevi și profesori de la Liceul Teoretic Ioan Slavici și Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai operatorilor economici din oraș.
După intonarea Imnului de Stat, un sobor de preoți a oficiat slujba de Te Deum, pentru artizanii României Mari. Festivitățile s-au încheiat în acordurile Imnului Eroilor cu depunerea coroanelor de flori din partea următoarelor instituții: Asociația Națională a Veteranilor de Război – Filiala Vrancea; Consiliul Județean Vrancea; Primăria și Consiliul Local Panciu; Liceul Tehnologic Al. I. Cuza; Liceul Teoretic Ioan Slavici; Structurile din cadrul M.A.I. – Poliția Panciu, Stația de Pompieri Panciu, Plutonul 2 Jandarmi Panciu; Spitalul Orășenesc Dr. Eugen Băleanu Panciu, S.C. C.U.P. S.A. – Sucursala Apă – Canal Panciu; D.G.A.S.P.C. – Modulele Familiale Panciu; Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Sf. Ioan Panciu. De asemenea, au mai depus coroane de flori și reprezentanții Organizațiilor Locale PSD și PNL.