Proiectul de realizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Vrancea, în valoare de peste 100 de milioane de lei, este finalizat peste 98%, potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea.
„SMID are două faze de realizare. Faza întâi care a fost finalizată, în valoare de 59.130.083 lei. (…) Faza a doua a proiectului are termen de finalizare 31 decembrie 2020, iar valoarea totală a proiectului este de 47.485.565 lei. La această dată, stadiul fizic al proiectului este realizat în proporţie de 98,82%. În esenţă, din cele patru contracte de lucrări s-au realizat contractele de închideri depozite urbane neconforme, contract care a fost finalizat şi recepţionat la terminare, contractul de lucrări care cuprindea construcţia Centrului Integrat al Deşeurilor Solide de la Haret, staţie de compostare, staţie de tratare, contact de lucrări care a fost finalizat şi recepţionat la terminare, contract de lucrări privind construirea a trei staţii de transfer şi şase platforme de colectare, finalizat şi recepţionat la terminare, şi ultimul contract, care prevede construirea a 597 de puncte de colectare în localităţile rurale ale judeţului Vrancea. Din cele 597 de puncte de colectare, mai sunt de realizat doar opt puncte de colectare în comuna Ciorăşti„, a declarat directorul în cadrul CJ Vrancea, Romeo Iordache.
Potrivit acestuia, s-a ajuns la un acord cu primăria Ciorăşti pentru amplasarea celor opt puncte de colectare din comună, iar până la finele lunii ianuarie, CJ Vrancea va intra în posesia terenurilor pe care acestea urmează să fie construite.
Proiectul a fost criticat de-a lungul timpului de unii primari liberali din judeţ, printre care cei din comunele Ţifeşti, Ciorăşti, Urecheşti, care au susţinut că în urma acestui proiect va creşte tariful pentru colectarea deşeurilor şi au criticat modalitatea de colectare a gunoiului, care urma să se realizeze exclusiv la punctele de colectare de pe raza UAT-urilor.
Reprezentanţii CJ Vrancea au dat asigurări că deşeurile menajere vor continua să fie colectate şi după implementarea SMID pe sistemul „din poartă în poartă”, şi doar deşeurile reciclabile vor trebui aduse de cetăţeni la punctele de colectare prestabilite.
Proiectul de realizare a SMID în Vrancea, proiect cu fonduri europene în valoare de peste 100 de milioane de euro, implementat de CJ Vrancea, a fost început în urmă cu circa 11 ani şi avea ca dată de finalizare anul 2018. Ca urmare a problemelor apărute în perioada de implementare, termenul de finalizare a fost prelungit, printr-un act adiţional, până la 31 decembrie 2020.
Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Vrancea, aproape de finalizare
