Invitație la Turul verii – Focșanii Unirii-Civic Walking Tour 7.0

Asociația “Eu, tu și ei” are plăcerea de a vă invita sâmbătă, de la ora 17.30, în cadrul proiectului #PovestimFocșaniul, la turul tradițional pietonal al orașului, prin care celebrăm istoria unionistă a orașului Focșani vrem să vedem cu ochii noștri starea patrimoniului urban

#CălătoriPrinFocșaniiUnirii „Ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoaci şi dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi residenţa judeţului Putna”, se arată în decretul de pe 10 iulie 1862, dat la Bucureşti, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care reprezintă actul de naștere al Focșaniului modern, oraș are a fost depărțit, timp de secole, între două țări, Moldova și Valahia.

Pentru a celebra în mod diferit istoria și poveștile mai puțin știute din Focșanii de altădată, vă invităm sâmbătă, 10 iulie ,între orele 17.30 și 20.00, la tradiționalul tur pietonal al orașului, organizat de Asociația “Eu, tu și ei” în cadrul proiectului cultural #PovestimFocșaniul, prin care vrem să vedem ce amintiri ne-au mai rămas în oraș din perioada unionistă, ani în care orașul nostru a cunoscut o înflorire greu de egalat.

Invitat special este publicistul Sorin Tudose, fondatorul proiectului FocșaniulVechi.ro, dedicat recuperării memoriei vizuale a vechilor Focșani, autor al albumului intitulat „Oravetz – Povestea Ilustrată a unui Brand Focșănean”, abia lansat pe 2 iulie.

Locul de întâlnire: Focsani, strada Cuza Voda, in fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, strada Cuza Voda nr. 47.

Ne vom plimba împreună prin lumea Focșanilor Unirii, povestindu-vă crâmpeie din memoria generațiilor trecute, fapte, întâmplări, istorii, povești de viață uitate, și vă vom arăta urmele lăsate pentru cei de după ei, azi ziduri care mai au povești de spus.

Traseul cuprinde obiective și istorii legate de de Unire – visul unei generații – și perioada în care în orașul Focșani, despărțit între două țări până la Unirea de la 1859, juca un rol foarte important în politica și economia țării. Vă vom spune și povești de puțini știute despre “jucătorii politici” și oamenii de afaceri ai acelei epoci și prin ce s-au remarcat ei. Colecționarul Sorin Tudose ne va arăta pe unde trecea Strada Mare și unde era amplasată farmacia familiei Oravetz, demolată de buldozerele comuniste. Vom vorbi despre o generație care a construit orașul modern și care a tras România înspre modernitate, care a obținut pentru țară Unirea, formarea statului românesc în albia monarhică și, apoi, Independența. Focșăneni care au fost pionieri ai vremurilor noi “având plăcerile sufletului a sluji patriei”.

Ce a rămas în urmă vom avea ocazia să vedem împreună și să decidem dacă aceste clădiri bătrâne au nevoie de ajutorul nostru, ca cetățeni și nu doar locuitori ai unui spațiu geografic, pentru a fi retrase, în ultimul moment, de pe lista de demolări. Turul se încheie cu vizitarea Muzeului Unirii din Focșani, care va avea program prelungit cu această ocazie. Vom avea, de asemenea, o mică dezbatere despre cum putem contribui la salvarea și valorificarea patrimoniului urban focșănean.

Participarea la “Focșaniul Unirii – civic walking tour” este gratuită pe bază de înscriere în acest formular:

https://forms.gle/HZ2512uDWPJ7FEHh8

Evenimentul nostru cultural este organizat pe baza de voluntariat, dorește stimularea acțiunii civice și implicarea cetățenilor în descoperirea, salvarea și protejarea patrimoniului cultural – sau ce a mai rămas din el – în orașul Focșani. Eventualele donații sunt apreciate și vor fi utilizate de Asociația “Eu, tu și ei” pentru dezvoltarea proiectului #PovestimFocșaniul, care
militează pentru organizarea unui traseu al Unirii în orașul Focșani.

Evenimentul dedicat Zielelor Focșaniului 2021 este organizat în parteneriat cu portalul http://www.fosaniulvechi.ro

Contactați-ne la numărul de telefon 0744217031 pentru orice fel de informații legate de acest eveniment cultural. Dacă mai cunoașteți persoane interesate de seara noastră cu povești despre oraș, vă rugăm mult să dați informația mai departe.

Alte detalii găsiți la acest link
https://www.facebook.com/events/161142076078262

Vă mulțumim!

Silvia Vrînceanu Nichita – responsabil proiect #PovestimFocșaniul
Asociația Eu, tu și ei