La Sala de lectură a Biblioteciii Judeţene Duiliu Zamfirescu Vrancea are loc astăzi, începând cu ora 17. 00, lansarea de carte Cultură şi mentalităţi în Epoca Marii Uniri: o perspectivă asupra modernităţii româneşti, a autorului Adrian Ţiglea, P.R.–ul Bibliotecii. Invitat la acest eveniment editorial este Dumitru Borţun, prof. dr. univ. la SNSPA din Bucureşti şi Președintele Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice, prefaţatorul cărţii. Publicarea în anul Centenarului a unei cărţi despre mentalităţile din epoca Marii Uniri reprezintă un eveniment necesar, chiar dacă nu unul aşteptat (există şi lucruri în cazul cărora, cu cât este nevoie de ele mai mult, cu atât sunt aşteptate mai puţin). Prezenţa în titlu a cuvântului „cultură” nu trebuie să inducă în eroare pe nimeni: este vorba şi de cultura spirituală a spaţiului românesc, şi de cultură în sensul utilizat în sociologie sau în antropologia culturală: sistem de valori şi simboluri, de reguli şi ritualuri, de instituţii şi obiceiuri, propriu unei comunităţi umane, care mediază relaţiile dintre membrii acesteia, dintre ei şi comunitate, dintre aceasta şi alte comunităţi, dintre comunitate şi mediul cosmic. Acest sens de maximă generalitate transcende distincţiile clasice, de manual, dintre cultura materială şi cultura spirituală sau dintre cultura minoră şi cultura majoră.
În contextul acestei nevoi ştiinţifice şi, totodată, politice, publicarea unei lucrări de o asemenea anvergură intelectuală – şi foarte informativă, şi foarte analitică –, aşa cum este cartea lui Adrian Ţiglea, constituie, în opinia mea, un eveniment cultural şi un act patriotic – Dumitru Borţun. Adrian Țiglea este absolvent al Facultății de Filosofie, specializarea Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi al studiilor de masterat în domeniul ştiinţelor politice la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. În perioada 2003-2006 a fost profesor de ştiinţe sociale şi în prezent este P.R. al Bibliotecii Judeţene Duiliu Zamfirescu Vrancea.
Este autor al lucrărilor Nimic sacru (2005), Memorator de filosofie pentru liceu (2006), Memorator de sociologie pentru liceu (2006), Teen@ge: iluzii şi realităţi : dezvoltarea personalităţii adolescentului (2013), Leon Kalustian : cavaler al libertăţii (2016) şi coautor al lucrării Ghid de termeni pentru o societate multiculturală. Guia de terminos para una sociedad multicultural. Guia de termes pe a una societat multicultural (2008). Această lansare-eveniment este dedicată Centenarului Marii Uniri!