Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” în parteneriat cu Casa de Cultură „Constantin C. Giurescu” Odobești îi invită pe vrânceni, joi, 7 martie 2019, începând cu ora 17.00, la Secția Împrumut la Domiciliu Adulți din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13, la evenimentul de lansare a volumului „Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII”, scrisă de către istoricul focşănean Aurel Nicodei şi apărută în Anul Centenar, în condiţii grafice de excepţie, la Editura Palatul Culturii din Iaşi. Absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti, Aurel Nicodei şi-a închinat existenţa profesională cercetării arheologice, desfăşurând cercetări de specialitate la fosta mănăstire Mera, fostul schit Bordeşti, bisericile din Focşani şi Odobeşti. În mod tradiţional, Biserica a constituit axis mundi al vieţii comunitare proprii satului românesc, sacrul pătrunzând cu semnificaţiile sale multiple viaţa de zi cu zi a ţăranului român şi a vetrei strămoşeşti.
Volumul „Monumente ecleziastice din zid în zona Vrancei din secolele XVII-XVIII” este rodul lucrării de doctorat susţinute de către autor în anul 2011, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, şi constituie o incursiune de specialitate în orizontul sacru al Ţării Vrancei. Textul lucrării doctorale, prelucrat și actualizat a constituit baza prezentului volum. Fost cercetător la Muzeul Vrancei și consilier la Direcția pentru Cultură Vrancea, în prezent profesor la Școala din Andreiașu, Aurel Nicodei a făcut parte dintre specialiștii Muzeului între 1993-2006, perioadă în care a participat la campaniile arheologice având ca subiect monumentele ecleziastice. Lucrarea de faţă oferă lectorului o perspectivă inedită asupra Bisericii, ca factor de coeziune spirituală şi pilon al vieţii social-economice, familiarizându-l deopotrivă cu lăcaşurile de cult din Vrancea secolului XVII şi XVIII, cu tehnicile de construcţie şi concepţiile arhitectonice proprii acestora, precum şi cu lumea meşterilor constructori care au făcut posibilă existenţa bisericilor vrâncene în perioada amintită.
În cadrul lansării de joi, Biblioteca Judeţeană Vrancea, gazda acestui eveniment, îi are ca invitaţi pe Aurel Nicodei (istoric, autorul cărţii), Janine Vladislav (scriitoare), dr. Florinel Agafiţei (istoric), dr. Costică Asăvoaie (cercetător ştiinţific, prefaţatorul lucrării), Ionuţ Bercaru (profesor), dr. Ion Cherciu (cercetător), Dorin Cristea (profesor, Inspector Şcolar General al IŞJ Vrancea) şi dr. Romeo-Valentin Muscă, directorul Casei de cultură „Constantin C. Giurescu” din Odobeşti.