Primăria Municipiului Focșani și Consiliul Județean Vrancea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Garnizoana Focșani și Protoieria II Focșani organizează evenimentul ”Omagiu la Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie, Monument Istoric cod LMI VN-III-m-B-06574”, cu scopul de a marca finalizarea lucrărilor de strămutare și restaurare a Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie, a Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, dar și a Zilei Forțelor Terestre. Astfel, mâine, la ora 11.00 va avea loc sfințirea monumentului, dezvelirea oficială a acestuia și depuneri de coroane de flori în cinstea eroilor. De asemenea, sâmbătă, 20 aprilie 2019, începând cu ora 17.00, în curtea ”Mausoleului Eroilor” din Focșani va avea loc o serie de concerte susținute de Fanfara Garnizoanei Focșani, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” și Corul Pastorala. Evenimentul se va finaliza cu oficierea de către un sobor de preoți a slujbei religioase și cu interpretarea semnalului ”Liniștea” de către trompetul Garnizoanei Focșani. Evenimentul ”Omagiu la Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie, Monument Istoric cod LMI VN-III-m-B-06574” își propune punerea în valoare a ”Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie” dar și a ”Mausoleului Eroilor” din Focșani, ambele simbolizând jertfa ostașilor români în Primul Război Mondial.
”Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie”, cod LMI VN-III-m-B-06574, monument istoric memorial/funerar, a fost realizat în anul 1927 de către Nicolae Colios, meșterul din Focșani de numele căruia se leagă și realizarea altor monumente dedicate eroilor din Vîrteșcoiu și Cîmpineanca, Mausoleul Eroilor din Mărăști (artistul a realizat cele 15 plăci de marmură din exteriorul mausoleului cu numele eroilor căzuți în lupte) și Memorialul Maior Gh. Pastia din Cimitirul Sudic. Salvarea și redarea în circuitul public a ”Monumentului Eroilor Regimentului 11 Artilerie” s-a realizat în perioada 2018-2019 în urma avizului favorabil al Direcției Județene pentru Cultură Vrancea și prin grija Primăriei municipiului Focșani care a asigurat mutarea monumentului istoric din curtea fostei întreprinderi Mopaf în fața ”Mausoleului Eroilor” din Focșani. Totodată, au fost realizate lucrări de reabilitarea și restaurare ale acestuia. Au fost reabilitate și restaurate structura de rezistență și arhitectura generală, au fost refăcute, după fotografii de arhivă, componentele artistice dispărute, cum ar fi placa comemorativă maior Stoenescu Corneliu și medalia Ordinului ”Mihai Viteazul”.
”Monumentul Eroilor Regimentului 11 Artilerie” a fost scos din circuitul public odată cu includerea monumentului în anul 1965 în incinta împrejmuită a fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului Focșani – ridicat pe amplasamentul fostei cazărmi a Regimentului 11 Artilerie, distrusă într-un bombardament în anul 1943. Cu toate că a fost introdus încă din anul 1992 în Lista Monumentelor Istorice, degradarea și ignorarea monumentului istoric s-au adâncit odată cu trecerea timpului și a transferului terenului în proprietate privată.