Știați că…?
În anul 2006 un fiu al localității noastre, profesorul de istorie Dragomir Oprea a scris o carte autobiografică intitulată ,,Durerea vine de la Răsărit”.
Cartea ne ajută să trăim alături de autor, de familia lui și de ceilalți răstoceni ai acelor vremuri, perioada celui de-al doilea război mondial și instalarea regimului comunist cu tot ce a adus el mai rău, colectivizarea, detențiile politice și tot convoiul de suferințe ce a impovarat sufletul țaranului român și nu numai.
„Satul Rãstoaca, unde m-am nãscut, a fost un puternic centru de rezistentã împotriva colectivizãrii. Îmi amintesc cã în 1956, anul în care am intrat la liceu, prin sate umblau echipe de bãtãuși și amenințau oamenii care nu vroiau sã intre în colectiv. Momentul culminant al rezistenței sãtenilor a fost dupã ce satul, colectivizat forțat, trebuia sã fie parcelat. Au venit specialiști de la Galați sã parceleze terenurile, dar oamenii i-au amenințat, le-au cerut sã-i lase în pace și sã plece. Au plecat, însã sãtenii, odatã dezlãntuiți, au luat cu asalt Primãria, au tãiat legãturile telefonice, au scos cererile pe care le semnaserã forțat și, într-o horã a mâniei, în mijlocul șoselei Galați – Focșani, le-au dat foc. Unul din capii revoltei a fost fratele meu, Ștefan, care, la putinã vreme, a fost arestat împreunã cu alți 41 de țãrani din sat, dus la Galați, torturat, judecat de Tribunalul Militar București, și condamnat. Revolta a fost catalogatã ca fiind «complot neorganizat împotriva orânduirii socialiste», iar consãtenii mei au primit, fiecare, câte 18-20 de ani de temnițã – dacã ar fi fost «complot organizat» ar fi fost condamnați cu toții la moarte. Fratele meu a petrecut ani grei în închisorile comuniste – Gherla, Periprava, și când s-a întors mi-a povestit toate suferințele îndurate… Cartea am scris-o pentru cã am simțit cã aveam o obligatie fațã de satul meu, fațã de familia mea, fațã de fratele meu, care a suferit atât de mult din cauza acestui cancer, colectivizarea, care a distrus, practic, satul românesc“, a declarat autorul volumului, profesorul Dragomir Oprea, presei.
Nãscut la 5 februarie 1943 în Rãstoaca, Dragomir Oprea este absolvent al Liceului „Unirea“ din Focșani, promoția 1961, și al Facultãții de Istorie – Filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași, promotia 1966. Apoi a fost profesor de istorie la Liceul din Bicaz.
Dacă vreți să cunoașteți mai bine trecutul localității noastre, cartea ,,Durerea vine de la Răsărit” vă poate ajuta.