Proiectul național ,,Ora să ȘTIM”, lansat în Vrancea de Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu” și Fundația Progress se apropie de final

Sursa foto: Facebook/ Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu”
Sursa foto: Facebook/ Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu”

Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu Vrancea și Fundația Progress au lansat în Vrancea, în luna ianuarie 2019, Proiectul Național Ora să ȘTIM. Bibliotecarii care au dorit să intre în acest proiect, au învățat despre metodologia STEM (Science, Techology, Engineering, Maths), despre alegerea temelor ȘTIM, tehnici de lecturare, modele și metode de desfăsurare a activităților din Proiectul Ora să ȘTIM. Activitățile s-au derulat, începând cu luna februarie, în bibliotecile din Focșani, Adjud, Mărășești, Panciu, Homocea, Răcoasa, Năruja, Gugești, Bordești și Țifești. La acest proiect au participat peste 3500 de copii vrânceni, cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani, îndrumați de 10 bibliotecari care au aplicat metodologia STEM în activitățile Ora să ȘTIM din biblioteci. ,,La întrebările celor mici legate de știință, tehnologie, informatică sau matematică de bibliotecari au răspuns cu ajutorul lecturii, prin joc și joacă și prin experimente. Frumusețea acestui proiect a venit din multitudinea de teme și diversitatea abordărilor: universul, formele de energie, ceasul, forme de relief, fenomene naturale, măsurători, descoperirea naturii(animale și insecte), alimentația sănătoasă, igiena, numerele, corpul uman, simțurile, tainele oceanului, culorile, mișcarea, mașini și avioane, lumina etc.

Sursa foto: Facebook/ Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu”

Fiecare activitate a fost diferită și a avut o abordare originală care a pus la treabă creativitatea bibliotecarilor. Astfel au reușit să capteze atenția copiilor, să le răspundă la întrebări și să-i determine să exploreze universul înconjurător prin metode active și aplicate de a „învăța prin a face”. Pe toată durata derulării Ora să ȘTIM (ianuarie – iunie) Fundația Progress a donat bibliotecilor seturi de cărți cu tematică STEM și a susținut îndrumarea metodică. S-au alăturat pe parcurs, cu donații de carte și materiale auxiliare, Fundația Ovidiu.ro și Biblioteca Goethe-Institut. Mulțumim și felicitări bibliotecarilor vrânceni, inimoși, creativi și inovativi pentru cele 285 de activități susținute: Olaru Maria Cristina (coordonator proiect Vrancea – Ora să Știm), Bran Adriana, Onu-Postică Mihaela (Focșani), Valea Tatiana (director Biblioteca Municipală Adjud), Adriana Arghire (Mărășești), Popescu Luminița (Panciu), Țîțu Daniela (Homocea), Vlădoiu Ghiță (Răcoasa), Bratie Adriana (Năruja), Diniță Anișoara (Gugești) Moldoveanu Elena (Bordești) și Palade Păpușa (Țifești)”, a precizat Cristina Maria Olaru, coordonatorul proiectului  ,,Ora să Știm” în Vrancea.