Marţi, 19 noiembrie 2019, ora 19:30, la Centrul Cultural Vrancea din Focşani (strada Mitropolit Varlaam, nr. 48 bis), are loc proiecţia filmului “Fraţi” (Auslag Holms, 2017). Evenimentul face parte din programul european KineDok powered by One World Romania. Proiecţia va fi urmată de o discuţie informală cu profesorul de filosofie, Adrian Canae.
Filmul “Fraţi” prezintă relaţia apropiată dintre doi fraţi. Markus (14 ani) şi Lukas (11 ani) locuiesc într-o casă veche, cu pereţi galbeni, în centrul oraşului Oslo. În apropierea locuinţei lor, curge un râu. Un rai pe pământ în inima unui mare oraş. Copacii cresc înalţi străpungând cerul, iar pe sub ei susură întunecat şi ademenitor apa. Aici cresc cei doi fraţi, cu năzuinţele lor. Lui Markus îi place fotbalul şi îşi doreşte să devină un profesionist al sportului. Îl joacă încă de la vârsta de cinci ani şi nu există altă echipă mai bună decât Liverpool. Filmul înfăţişează lupta dusă de el şi pasiunea de care dă dovadă pentru a-şi atinge scopurile. Lukas e cel cu o fire filosofică, căruia îi place să se gândească la tot felul de lucruri despre lumea din jur, despre el însuşi şi despre sensul vieţii: “Mami, ce o să se întâmple cu visurile mele după ce mor, o să rămână în viaţă?”.
Acest documentar intim şi personal este filmat de mama lor. Aslaug Holm realizează atât imaginea, cât şi regia filmului, propunându-şi să pătrundă în lumea autentică a copiilor şi să găsească adevărul şi esenţa vieţii. Timp de cinci ani şi-a filmat fiii, iar ceea ce a rezultat este un film care se va transforma într-un document unic despre copilărie, fraternitate şi viaţă, adresat unui public matur.
Filmat pe parcursul unei perioade de opt ani şi jumătate, documentarul realizat de Aslaug Holm despre cei doi fii ai săi a fost proiectat în festivaluri din toată lumea. Fraţi a fost şi primul documentar norvegian căştigător al Premiului pentru Cel mai Bun Documentar de Lung-metraj la HotDocs (2016). În 2015, Fraţi de Aslaug Holm a fost primul film documentar care a câştigat Premiul norvegian Amanda pentru Cea mai Bună Regie, în istoria de 34 de ani a acestor premii. A fost totodată şi filmul care a rulat pentru cea mai îndelungată perioadă în cinematografele norvegiene în 2015, timp de nouă luni, bucurându-se de succes la public.
KineDok powered by One World Romania este un program de distribuţie alternativă de film documentar ce îşi propune să completeze distribuţia clasică şi să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăşoară în paralel în 7 ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociaţia One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film.
În cadrul celei de-a patra ediţii, 16 documentare, produse în ţările partenere, vor fi proiectate în numeroase spaţii neconvenţionale din ţară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să-i întâlnească pe realizatorii sau pe protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.
KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.
Locurile sunt limitate. Pentru rezervarea locurilor, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0237.210213, de luni până vineri, în intervalul orar 09-15.00.
Intrarea este liberă!