Acțiunea ”Foc de artificii 2021- 2022”

Sursa foto: ziare.com

Atenție la artificii și petarde! Respectați legea și protejați-vă copiii!

În perioada 22 noiembrie 2021 – 09 ianuarie 2022, polițiștii vrânceni, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, vor acționa pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice, în cadrul Planului de Acțiune ,,FOC DE ARTIFICII 2021-2022’’.

Scopul acţiunii este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022.

În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, până în data de 9 ianuarie 2022, polițiștii vor efectua acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.

Activitățile beneficiază şi de sprijinul polițiștilor de ordine publică şi investigare a criminalității economice.

* * *

Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea readuce în atenția cetățenilor câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:

Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, apărute pe piața românească, nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.

De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.

Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa articole pirotehnice din categoriile F2-F4.

În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.

Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P.1, P.2, T.1 și T.2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

În paralel cu activităţile de control ce sunt efectuate, în această perioadă, este derulată şi o campanie preventivă ce are ca scop informarea cetăţenilor în legătură cu riscurile la care se expun în cazul în care deţin ilegal sau folosesc, în mod necorespunzător, obiecte cu conţinut exploziv. Cetățenilor le sunt făcute recomandări utile siguranţei lor şi le sunt puse la dispoziţie materiale informative.

În ciuda recomandărilor transmise anual, adulți, dar în special copii, cad victime ale uzului neutorizat de materiale pirotechnice, multe dintre ele cumpărate chiar de către părinți sau cu acordul acestora.

Multe dintre obiectele pirotehnice mici pot fi considerate foarte periculoase și vă pot răni sau chiar lăsa invalizi. Astfel de accidente au loc din păcate în fiecare an, în special pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Încercaţi să vă protejaţi copiii prin a nu mai cumpăra sau manevra petarde sau artificii care le pot pune viaţa în pericol.

 

Știri despre: ,