Alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul de Sărbători: „Mâncarea noastră trebuie să fie vie!”


Din meniul de sărbători nu trebuie să lipsească zeama de varză, murăturile în saramură și iaurtul. „Mâncarea
noastră trebuie să fie vie, fără probiotice nu putem supraviețui” susține nutriționistul Mihaela Bilic.

Zeama de varză, medicament natural FOTO: Shutterstock

„Fermentat= foarte bun
de mâncat. Zeama de varză, murăturile în saramură și iaurtul nu trebuie să vă lipsească din meniul de Sărbători! Tot ce este
fermentat înseamnă culturi de bacterii
benefice pentru sănătate. Mâncarea noastră trebuie să fie vie, fără probiotice nu putem supraviețui”, a scris
nutriționistul Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Legumele lacto-fermentate, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, sunt benefice pentru sănătate „datorită enzimelor, vitaminelor și mineralelor care apar în mod natural în urma fermentației”.  Odată cu fermentația, în alimentul respectiv se dezvoltă un întreg ecosistem microbian (bacterii lactice și acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion până la 1 miliard de microorganisme/ gram de legume fermentate.

Murăturile, cea mai valoroasă sursă de fermenți vii

„Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil.

Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii, sunt probiotice bogate în vit. C, de consumat regulat. Cu murături sănătatea are gust și e accesibilă oricui- aveți nevoie de legume, un borcan, apă și sare. Spor la treabă!”, scrie medicul într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare.

Murăturile nu sunt doar delicioase, ci fac parte din categoria alimentelor fermentate, conțin bacterii vii și au efect probiotic- completează și îmbogățesc microBIOTA intestinală de care depinde de imunitatea, susține Mihaela Bilic.

„Un pic de biochimie: lacto-fermentația este o metodă de conservare în care alimentele se lasă la macerat cu sare într-o incintă închisă, fără aer. În prezența bacteriilor (mai ales lactobacili), glucidele din legume vor fermenta și se vor elibera gaz, enzime și acid lactic. Acesta din urmă acționează ca un conservant, scade pH-ul mediului și blochează multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului. Aciditatea acidului lactic va distruge bacteriile patogene și va produce fermenți lactici, adică bacterii benefice cu efect probiotic. Când concentrația de acid lactic atinge un anumit nivel, preparatul se echilibrează și fermentația se oprește de la sine după 2-3 săptămâni. Această metodă de conservare a alimentelor stă la baza obținerii de murături, produse lactate fermentate și brânzeturi”, spune Mihaela Bilic.

Sursă articol