Ateneul Popular înfiinţează bursele „Pastia” pentru doi tineri focșăneni cu rezultate foarte bune în domeniile lor. Astfel, va fi respectat testamentul maiorului filantrop Gheorghe Pastia (1848-1929) – ctitorul Teatrului Municipal și al Ateneului Popular din Focșani. Bursele vor fi susţinute din fondurile adunate la un concert de colinde care va avea loc pe data de 20 decembrie, la Promenada Mall.
Pe data de 20 decembrie, Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” organizează un concert de colinde susţinut de tenorul Vlad Miriţă, soprana Cristina Cristache, baritonul Nicholas Lupu şi actriţa Roxana Lupu, aceasta din urmă fiind interpreta rolului principal în filmul „Maria, Regina României”. Spectacolul va avea loc la Promenada Mall, la ora 18:00. Toate fondurile adunate vor constitui primele două burse de merit Pastia, pentru îndeplinirea dorinţei testamentare a maiorului Gheorghe Pastia.
“Bursele „Pastia” vor fi înfiinţate pentru a respecta testamentul maiorului filantrop Gheorghe Pastia (1848-1929) – ctitorul Teatrului Municipal şi al Ateneului Popular din Focşani. În actul de donaţie al Ateneului Popular, maiorul Pastia solicita înfiinţarea a două burse pentru <<perfecţionarea a doi elevi sau eleve conservatoarelor din ţară, talentaţi şi devotaţi artei teatrale, de preferinţă cei proveniţi focşani judeţul Putna>>”, potrivit unui comunicat al Ateneului Popular.
Toată agoniseala sa a fost cheltuită pe construcţia Teatrului şi Ateneului Popular din Focşani, care astăzi îi poartă numele şi care sunt adevărate opere de artă. Gheorghe Pastia s-a născut în anul 1848, iar în timpul campaniei pentru pentru Războiul de Independenţă era deja locotenent. El s-a remarcat în război în luptele de la sud de Dunăre, fiind decorat cu cele mai înalte distincţii ale armatei. În anul 1886 renunţă la cariera de militar şi se va ocupa de administrarea moşiilor sale, dar va intra şi în politică, în Partidul Conservator, fiind trei ani subprefect al judeţului Rm. Sărat, dar şi senator, apoi deputat al acelei zone. În anul 1908 face un gest nemaiîntâlnit de mărinimie, donând municipiului Focşani banii necesari pentru construirea unui local pentru teatru în Focşani. Acesta a donat 570.000 de lei pentru executarea lucrărilor de construcţie şi de amenajare interioară, terenul fiind pus la dispoziţie gratuit de municipalitatea oraşului Focşani. Condiţia principală cu care maiorul Pastia a realizat donaţia a fost ca teatrul să poarte veşnic inscripţia Teatrul „Maior Gheorghe Pastia”. O comisie condusă de arhitectul Ion Mincu, actorul Constantin Nottara şi Gheorghe Băicoianu a judecat cele patru proiecte ce participau la concurs, alegând lucrarea arhitecţilor Constantin Ciogolea şi Simion Vasilescu. Nobilul gest făcut de maiorul Gheorghe Pastia nu avea cum să nu-şi găsească ecou în presa timpului. Într-un articol publicat în ziarul “Viitorul”, din 21 aprilie 1908, intitulat „Un teatru la Focşani”, se spunea: „În sfârşit! Dorinţa focşănenilor se va realiza: în curând va începe construirea teatrului, mulţumită donaţiunei maiorului Pastia”.