Astăzi, 8 octombrie a.c., polițiștii vrânceni au lansat o campanie de informare a viitorilor asistenți medicali cu privire la fenomenul violenței domestice, în scopul dobândirii de către aceștia a unor cunoștințe și abilități de a recunoaște, susține și îndruma victimele acestui fenomen.
Campania ”Stop violenței în familie! Luați atitudine!” a fost inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și se va implementa la nivelul celor patru școli postliceale sanitare din județul Vrancea : ”Vasile Alecsandri”, ”Ana Aslan”, ”Hippocrate, Carol Davila” până în luna iunie 2022.
Școlile postliceale sanitare au fost alese pentru implementarea acestui proiect, având în vedere specificul activităților viitoriilor absolvenți de a interacționa cu potențiale victime ale violenței domestice .
Polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au susținut astăzi prima activitate din campanie, la sediul Școlii posticeale sanitare ”Vasile Alecsandri”, unde, alături de elevi ai școlii, au fost invitați reprezentați ai tuturor partenerilor implicați.
Cei prezenți au primit informații cu privire la : cauzele violenței, factorii favorizanți, formele de manifestare, modalități de a recunoaște o victimă, consecințele devastatoare asupra tuturor celor implicați în fenomen, legislația în vigoare (cum se poate sesiza o faptă, intervenția poliției în aceste cazuri, condițiile de emitere a ordinului de protecție provizoriu).
Totodată, au fost vizionate două filme cu mărturii ale victimelor și sfaturi de la specialiști în domeniu. S-a discutat și despre aplicația gratuită, lansată de Poliția Română, de unde se pot obține în intimitatea propriei locuințe toate aceste informații prezentate mai sus.
Tot astăzi, polițiștii au fost prezenți și în Piațeta Teatrului din municipiul Focșani, la un eveniment cultural dedicat femeilor (un curs despre make-up și televiziune organizat de Centrul Cultural Vrancea), unde participantele au primit pliante și informații pentru prevenirea violenței domestice.
Ambele activități au fost susținute și prin distribuirea pliantelor Tu poți spune stop violenței în familie! Noi te susținem! realizate în parteneriat cu Școala de șoferi Scorpion.
Victimelor violenței domestice le recomandăm să înceapă prin a cere ajutor!
În cazul conflictelor familiale, poliția poate acționa în urma depunerii unei sesizări scrise de victimă sau de un martor la sediul unității de poliție sau în urma unui apel la SNUAU 112, a unei sesizări verbale făcute direct către polițiști!
– Polițiștii pot emite un ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică sau libertatea unei persoane să fie puse în pericol, cu acordul victimei.
– Totodată, instanța de judecată poate dispune la solicitarea unei persoane a cărei viață, integritate fizică sau libertate sunt puse în pericol, un ordin de protecție împotriva agresorului, a cărui durată nu poate depăși 6 luni.
În nicio formă și în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiția și onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violență!