Când primesc pensionarii pensiile majorate în ianuarie 2024. Perioada la care vor intra pe card și când aduce banii poștașul

În 2024, pensionarii vor avea parte de o surpriză financiară! Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că în ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%, iar banii vor ajunge la beneficiari începând cu data de 3 ianuarie.

Pensiile vor fi majorate cu 13,8%, iar noile cupoane de pensii au început să fie tipărite. Această creștere va beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii, iar recalcularea tuturor pensiilor va avea loc în luna septembrie 2024.

Pensionarii care primesc pensia pe card vor avea banii în conturi începând cu data de 12 ianuarie. Dacă beneficiarii nu sunt găsiți la domiciliu, pot ridica pensiile de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.032 lei, iar exemplul dat de Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, demonstrează o creștere semnificativă. Un pensionar care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, la 1 ianuarie 2024, va avea o pensie majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei. Începând cu 1 septembrie 2024, pensia acestuia va crește la 3.873 lei, înregistrând astfel o creștere de 71,6%.

Creșteri de peste 70% vor veni pentru o parte dintre pensionari, începând cu luna septembrie a anului viitor. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, va aduce beneficii semnificative pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, conform noii legi a pensiilor. Astfel, pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, o persoană primește un bonus de 0,50 puncte, 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Recalcularea pensiilor pe noua formulă va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95%, potrivit șefului CNPP.