Cod portocaliu de polei în zona joasă a județului Vrancea

Sursa foto:IPJ Vrancea
Sursa foto:IPJ Vrancea

Meteorologii au emis o atenționare nowcasting de cod portocaliu de polei, pentru zona joasă a județului Vrancea, valabilă până la ora 11:00. În acest interval se vor semnala depuneri semnificative de polei pe arii extinse. Având în vedere emiterea acestei noi avertizări, șoferii sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

Ei au obligaţia de a circula cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită,mâzgă sau piatră   cubică umedă. În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile. Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă pe anumite porțiuni drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă. Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă! Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Știri despre: ,