O zi specială în care celebrăm curajul și determinarea înaintașilor noștri care au luptat pentru Independența României. Proclamarea independenței de către principele Carol I a fost un pas crucial în drumul României către modernitate și afirmare națională. Este fundamentul pe care s-a construit România modernă de astăzi, o Românie membră a Uniunii Europene și a structurilor euro-atlantice.
Tot pe 10 mai, dar în 1881, a fost declarat Regatul României iar independenţa statului român era în sfârșit recunoscută de marile puteri ale Europei. Practic, acesta a fost momentul în care România a făcut pasul de la Unirea lui Cuza de aici, de la Focșani, la Unirea de la Alba Iulia.
În această zi specială aducem un omagiu și înaintașilor noștri care au luptat și s-au jertfit pentru Independența României. Monumentul Independenței ne amintește de tributul de sânge plătit de ostașii Regimentului 10 Dorobanţi „Putna” în Războiul de Independență. În memoria acestor eroi a fost ridicată această statuie unde sunt înscrise numele a 245 de ostaşi, în frunte cu maiorul Gheorghe Şonţu, căpitanul Leon Cracalia, sublocotenentul George Botescu, vărul maiorului Gheorghe Pastia, ctitorul ”Teatrului Municipal” şi ”Ateneului Popular”.
Astăzi, moștenirea lăsată nouă de generația de la 1877 este cel puțin la fel de importantă precum actul istoric în sine – faptul că acum, ca și atunci, clasa politică este datoare să asculte, să înțeleagă și mai ales să țină cont de vocea și voința poporului! Iar după 1989, românii au ales drumul european al bunăstării și cooperării.
Ieri, 9 mai, la 75 de ani de la „Declarația Schuman” am sărbătorit Ziua Europei și cred că trebuie să ne amintim de valorile care ne unesc dar și de beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană. Cu toții vedem aceste beneficii, vedem cum fondurile europene au transformat Focșaniul, județul Vrancea și România.
Europa nu înseamnă doar bunăstare economică dar și Spațiul Schengen, în care România a intrat complet de la 1 ianuarie 2025, dând dreptul tuturor cetățenilor să circule liber în oricare țară membră UE, beneficiind în același timp de toate avantajele conferite de acest statut.
Nu în ultimul rând, în aceste zile celebrăm Ziua Victoriei și 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste în cel de al doilea Război Mondial. Nu trebuie să uităm sacrificiul soldaţilor români care au plătit cu viaţa libertatea de care ne bucurăm astăzi şi, împreună, să luptăm pentru pace, democraţie dar şi împotriva oricărei forme de ură şi de fanatism.
Cu gândul la ceea ce a fost, dar mai ales la ceea ce va fi, îmi exprim speranța că pacea se va așterne cât de curând peste Europa și lumea întreagă va avea iarăși parte de unitate, securitate și prosperitate!
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, Europa!
Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani