Cristi Misăilă: Continuăm dezvoltarea și modernizarea Municipiului Focșani!

Anul nou care tocmai a început reprezintă o nouă provocare pentru Primăria Municipiului Focșani!
În 2024 am reușit să realizăm lucruri majore, în special pentru mobilitatea urbană, infrastructura rutieră și educație!
Am finalizat, în mare parte, proiectul de Resistematizare rutieră care a adus beneficiile pe care deja le anticipam – viteză de rulare mai mare pe cele două sensuri unice și o calmare a traficului. Aceste lucruri s-au întâmplat și ca urmare a implementării proiectului de Management de Trafic în 30 de intersecții din Focșani.
Astăzi, noi, la Focșani, avem un trafic asistat de semafoare inteligente așa cum, de exemplu, se intenționează a se implementa în București.
Alte beneficii ale proiectelor de mobilitate urbană implementate în 2024 : toate autobuzele din Focșani sunt noi, moderne și electrice, peste 50 de stații de călători noi și moderne, 11 km de piste de bicicletă și aproape 300 de biciclete care pot fi închiriate în sistem bike sharing!
În ceea ce privește infrastructura rutieră, pe lângă străzile reabilitate în cadrul proiectului european de resistematizare – Longinescu, 1 Decembrie 1918, A. Saligny, Bicaz, Bîrsei și Odobești – am reabilitat și alte străzi cu fonduri guvernamentale prin PNI ”Anghel Saligny” – Mare a Unirii, Timiș, Nicolae Bălcescu, A. Sihleanu, Maior Gh. Șonțu, Ecaterina Varga, Profesor C. Stere și avem lucrări în derulare pe străzile: Bujor, Aleea Cuza Vodă etc. Tot în derulare sunt lucrările de realizare a canalizării pluviale, a pistelor de bicicletă și a trotuarelor pe Calea Moldovei și Calea Munteniei. Aici, în 2024 am realizat, în premieră, sistemul de iluminat public! Astăzi fosta șosea de centură a Focșaniului este iluminată!
Vorbind de iluminat public, în 2024 Municipiul Focșani a făcut un pas uriaș în acest domeniu! Avem un sistem de iluminat public modern pe un număr de 6 străzi din proiectul de sistematizare și pe principalele bulevarde nu mai avem fire pe stâlpi!
Prin proiectele finanțate de Administrația Fondului de Mediu (AFM) am schimbat peste 2.000 de lămpi în tot orașul și am făcut din Focșani un oraș iluminat modern, cu străzi mai sigure pe timp de noapte!
Educația a fost o constantă a investițiilor din Municipiul Focșani și în 2024 am inaugurat, după finalizarea proiectelor de reabilitare și dotare, Creșa nr. 1, Creșa nr. 7, Grădinița 15, Grădinița 16, Grădinița 1, Grădinița 10 și Grădinița 13.
Aceste creșe și grădinițe au fost reabilitate energetic și dotate cu mobilier, ca urmare a implementării unor proiecte europene!
Tot în 2024 am inaugurat, după reabilitarea completă, sediul Liceului de Arte ”Gh. Tattarescu” de pe str. Al. Sihleanu și am inaugurat, tot după reabilitarea completă, sediul Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”, sala de sport a acestuia dar și sediul Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu”!
Nu ne-am oprit aici! În 2024 am implementat și un proiect PNRR prin care am dotat cu mobilier și calculatoare toate școlile și liceele din Focșani! Mai mult, am dotat toate laboratoarele, toate atelierele și toate sălile de sport cu utilaje și aparatură nouă!
În Focșani erau laboratoare și ateliere care nu mai avuseseră parte de dotări de ani de zile însă acum au toate cele necesare, la standarde europene!
În 2024 nu am ignorat nici zona de cultură și am reușit să finalizăm și să dăm în folosință Sala ”Balada” a Ansamblului Folcloric ”Țara Vrancei”. Am făcut acest lucru după ce sala a fost reabilitată energetic cu fonduri europene, dar a fost și utilată cu mobilier nou, cu fonduri de la bugetul local!
O altă clădire nouă a fost finalizată în 2024 – Centrul Multifuncțional Bahne – o clădire ridicată în locul fostului Bloc G2, demolat ca urmare a faptului că prezenta risc seismic.
În 2025 la Centrul Multifuncțional va funcționa și Palatul Copiilor, în timp ce Cinematograful ”Unirea”, care se află acum în proces de reabilitare și modernizare, va deveni noua sală de festivități a Liceului de Artă ”Gh. Tattarescu”. Iată că deja vorbim despre proiectele din acest an care vor însemna o nouă etapă în dezvoltarea și modernizarea orașului nostru!
Așa cum am promis deja, căutăm finanțarea necesară pentru asfaltarea străzilor și parcărilor din Cartierul Bahne. Avem deja documentația tehnică necesară și imediat ce vom identifica banii, vom trece la executarea lucrărilor.
Vom finaliza străzile pe care deja lucrăm în cadrul PNI ”Anghel Saligny” și vom începe, în primăvara acestui an, noi lucrări pe străzile: Agriculturii, Mureșului, Cernei, Dogăriei, Crișana, Greva de la Grivița, Nicolae Iorga, Oituz (tronson între str. Mărăști și str. Duiliu Zamfirescu), Miorița, Ștefan cel Mare, Eroilor, Vămii, Făgăraș, Ghe. Potop, Ghioceilor, Argeș, Dinicu Golescu, Zorilor și sensul giratoriu de la Lidl – Piața Victoriei. De asemenea, vom asigura accesul și la parcările adiacente străzilor Maior Gheorghe Pastia, Mihail Kogălniceanu și Cuza Vodă în zona PT8.
Și în zona de iluminat public vom continua să modernizăm, cu fonduri de la AFM, alte zone din Focșani. Avem în derulare două proiecte prin care urmează să schimbăm aproape toate lămpile vechi de pe stâlpii din Focșani cu altele noi, tip led. În cadrul acestor proiecte AFM vom moderniza rețelele de iluminat acolo unde se impune.
Deja am câștigat o nouă finanțare PNRR prin care vom extinde sistemul de management al traficului și pe B-dul București, B-dul Gării, A. Saligny, 1 Decembrie, Calea Moldovei și Calea Munteniei.
Tot prin PNRR vom începe construirea de locuințe nZEB în zona Calea Munteniei unde vom construi cu fonduri europene și o nouă Autogară cu 200 locuri de parcare. Tot cu fonduri europene vom moderniza și actuala Autogară de pe strada Mărășești. Și, pentru a dezvolta și mai mult un transport public modern și ecologic vom continua să achiziționăm, cu fonduri europene, noi autobuze electrice.
Pentru a avea servicii de calitate, este nevoie să reabilităm și să modernizăm și Piața Moldovei! În 2025 vom realiza un Studiu de Fezabilitate în vederea demarării acestui proiect amplu!
Așa cum am arătat, educația este o prioritate pentru noi și în 2025 sperăm să putem finaliza și lucrările finanțate din fonduri europene la Școala 1, Școala 8 și Sala de Sport care deservește cele două școli.
La începutul acestui an sperăm să putem finaliza și lucrările la internatul Liceului cu Program Sportiv și să obținem finanțarea necesară pentru reabilitarea și creșterea eficienței energetice a Colegiului Tehnic ”E. Nicolau”.
Tot în 2025 sperăm să avanseze lucrările la Centrul de Științe Aplicate de la Colegiul ”Unirea”, lucrări finanțate de către CNI.
Îmi exprim încrederea ca CNI să demareze, în 2025, și lucrările la Sala de Sport a Școlii Generale ”A. Saligny”.
Tot în 2025 vor continua și lucrările la alimentarea cu gaze naturale a Cartierului Mândrești și am încredere că, alături de președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, vom găsi soluțiile pentru reabilitarea DJ 205 P până la intersecția cu DJ 204 D (Șoseaua Surăii).
Pe lângă toate aceste lucrări, în 2025 vor continua și lucrările de reabilitare și modernizare a Primăriei Municipiului Focșani și sperăm să putem începe, tot în zona Calea Munteniei și lucrările la noul cartier ANL.
Sper ca, alături de colegii mei, să găsim și toate soluțiile tehnice necesare pentru a dezvolta un cartier pentru tineri la Mândrești. Un cartier în care Primăria Municipiului Focșani să realizeze infrastructura de bază – apă, canalizare, gaze naturale și rețea electrică – și ulterior să concesioneze terenuri pentru ca tinerii să își poată construi case.
Este modalitatea prin care vom reuși să ținem la Focșani, acasă, cea mai importantă resursă a fiecărei comunități – resursa umană!
Tot în zona Mândrești urmează să construim un parc fotovoltaic cu o putere de 4,8 MW care va asigura o independență energetică a Municipiului Focșani prin producerea de energie necesară consumului pentru iluminatul public și pentru consumul de energie din cadrul instituțiilor publice din Focșani (grădinițe, școli, licee instituții publice din subordinea Primăriei Municipiului Focșani etc).
În 2025 îmi doresc ca la nivelul Primăriei Municipiului Focșani să funcționeze Consiliul Oamenilor de Afaceri, un organism consultativ prin care oamenii de afaceri din comunitate să ne poată sfătui în legătură cu direcțiile de dezvoltare ale urbei noastre!
Acestea sunt proiectele din 2024 dar și ceea ce ne propunem să construim în 2025 pentru dezvoltarea și modernizarea Municipiului Focșani.
Am încredere că, dacă vom avea susținerea dumneavoastră și pe viitor, vom reuși să ducem la bun sfârșit toate aceste proiecte, împreună cu toți colegii mei din Primăria Municipiului Focșani și colegii din administrația județeană!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Cristi Misăilă, primarul municipiului Focșani