De ce a ars „Ferma Dacilor”? Procurorii nu exclud posibilitatea unei incendieri intenționate!

În urma investigațiilor în cazul incendiului devastator de la „Ferma Dacilor”, procurorii nu exclud posibilitatea unei incendieri intenționate, conform unui comunicat de presă.

Cu toate acestea, până în acest moment nu există dovezi concrete care să susțină această ipoteză.

Patronul pensiunii este în prezent în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, împreună cu ceilalți doi administratori.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, cei trei sunt acuzați de încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea activității de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată.

Ancheta a relevat că pensiunea „Ferma Dacilor” a avut numeroase probleme de nereguli care au condus la tragedia de Crăciun, soldată cu 8 victime.

Printre acestea se numără construirea fără autorizații corespunzătoare, nerespectarea prevederilor legale în construcții și încălcarea legislației referitoare la apărarea împotriva incendiilor.

În plus, instalația electrică era subdimensionată, fapt ce a contribuit la izbucnirea incendiului.

Procurorii menționează că, în pofida faptului că nu există dovezi concrete de incendiere intenționată până în acest moment, nu se exclude nicio ipoteză.

„La data de 31 decembrie 2023, în dosarul privind incendiul care a avut loc la data de 26 decembrie 2023 la Complexul turistic ‘Ferma Dacilor’ din localitatea Tohani, comuna Gura Vadului, judeţul Prahova, s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem cu privire la comiterea a trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal), trei infracţiuni de uz de fals (art. 323 teza I Cod penal), trei infracţiuni de fals intelectual (art. 321 alin. 1 Cod penal) şi trei infracţiuni de abuz în serviciu (art. 297 alin. 1 Cod penal), toate vizând aspecte privind situaţia juridică a imobilului în care a avut loc incendiul”, se menţionează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Sursa probabilă a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, având în vedere că pensiunea era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat pentru un consumator non casnic cu o putere insuficientă.

Anchetatorii mai subliniază că victimele nu au avut nicio șansă de supraviețuire din cauza neregulilor existente la pensiune, cum ar fi lipsa căilor de evacuare optime și o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională.

Investigațiile continuă pentru a stabili cu exactitate cauza incendiului și pentru a administra un probatoriu complex.

Procurorii reamintesc principiul prezumției de nevinovăție și afirmă că vor oferi detalii suplimentare când împrejurările vor permite.