În perioada sezonului rece, una din cauzele producerii a numeroase incendii izbucnite la gospodăriile populației este generată de amplasarea necorespunzătoare ori neprotejarea termică față de materialele combustibile a coșurilor de fum.
Un astfel de eveniment s-a produs în această dimineață, în jurul orei 06:00, în comuna Cotești. Un apel primit la numărul unic de urgență 112, anunța despre izbucnirea unui incendiu la o locuință situată în satul Budești.
La fața locului s-au deplasat, 3 echipaje cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta la nivelul acoperișului locuinței, cuprinzând o suprafață de circa 300 mp. Pentru gestionarea situației de urgență, au acționat în cooperare cu pompierii militari și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Cotești.
După aproximativ 3 ore de luptă cu flăcările, echipajele de stingere au reușit să lichideze incendiul în limitele găsite, fiind salvate astfel bunurile din 5 camere de locuit.
În urma producerii evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materialele combustibile, au ars: acoperișul construit din lemn cu învelitoare din tablă, pe o suprafață de circa 300 mp, bunurile aflate în 3 camere dintr-o anexă alipită cu locuința, precum și 6 cuburi de plastic în care erau depozitate aproximativ 6 t de vin.
În timpul intervenției, paramedicii au acordat primul ajutor calificat unei persoane de sex masculin, în vârstă de 64 de ani, care a suferit atac de panică. Ulterior, pacientul a fost preluat și transportat cu ambulanța SMURD la Unitatea de Primiri Urgențe Focșani.
***
Dat fiind că, astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale, așa cum s-a întâmplat și în cazul de față, sau chiar cu rănirea unor persoane ori cu pierderi de vieți omenești, reamintim vrâncenilor că pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.
Totodată, pentru înlăturarea pericolului de incendiu care ar putea avea drept cauză cele menţionate anterior, recomandăm respectarea următoarelor măsuri specifice:
- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
- La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
- Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
- În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
- Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
- Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
Așadar, în acest context este prioritar ca fiecare cetăţean să conştientizeze importanţa respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în scopul protejării vieţii membrilor familiei sale precum şi a bunurilor pe care le deţine.