Premierul Ludovic Orban a susținut miercuri seară declarații de presă, la Palatul Victoria, în care a vorbit despre un program la nivel european pentru susținerea companiilor și a angajaților, prin care România va beneficia de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro, sub forma de împrumuturi.
„Consiliul UE a aprobat un regulament care va pune în practică așa numitul program SURE. Este vorba despre un program prin care UE ajută statele pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. România are garanția că va beneficia de finanțare de la nivel european pentru a putea pune în practică măsurile de ocupare gândite de Guvern, care vin în sprijinul angajaților și angajatorilor prin program. Țările pot să acceseze sume importante de bani cu oferirea unor garantii. România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va benficia, în funcție de mecanisumul de repartiție, de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro. Suma totală este de 100 de miliarde”, a spus Ludovic Orban.
„Am prevăzut un set de măsuri de susținere a angajaților și angajatorilor. În următoarea perioadă, pentru acele domenii în care se vor menține restricțiile după 1 iunie, vom continua plata șomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat. Evaluarea pe care o avem ne indică faptul că există 600.000 de români care s-au aflat în șomaj tehic și până la 700.000 care vor fi în căutarea unui loc de muncă”, a adăugat premierul.
El a mai spus că între 300.000-250.000 de români s-au întors în țară și vor fi în căutarea unui loc de muncă.
„Vom folosi mai multe măsuri dedicate diferitelor categorii de angajați, vom acorda un procent de până la 30% din salariu brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, pe o perioada de cel puțin 3 luni. O serie de cetățeni precum tinerii absolvenți, persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare, pentru aceste categorii vom dezolta instrumente de susținere a angajării lor mult mai generoase, susținând pentru o perioadă de timp mai lungă. Vor exista și condiții: după încetarea perioadei de plată a sumei din măsurile active, o perioadă de timp compania să mențină angajații”, a mai spus Orban.
„Pentru zilieri, există o nevoie reală pentru fermierii români, vom adopta un act normativ în care vom aplică o măsură activă de susținere”, a mai sus premierul.