Spitalele sunt pline de pacienți de toate vârstele, suferinzi de febră și tuse, iar această situație poate duce la prescrierea eronată a antibioticelor, subliniază medicul.
Potrivit dr. Craiu, utilizarea antibioticelor poate fi dăunătoare, în special în cazul copiilor, unde poate fi chiar „inutilă” și „dăunătoare”.
Aceasta se datorează faptului că majoritatea bolilor febrile acute sunt viroze, iar antibioticele sunt eficiente doar împotriva bolilor bacteriene.
Dr. Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, avertizează că în situații de aglomerare la urgențe, personalul medical poate apela la medicina “defensivă”, prescriind antibiotice “pentru orice eventualitate”.
Pediatrul mai adaugă că, în cazul în care un copil prezintă febră și după trei zile de la apariția simptomelor, acesta ar trebui reevaluat și, eventual, supus unor analize, în loc să i se administreze un antibiotic.
Într-o postare anterioară pe pagina sa de Facebook, medicul a explicat că este normal ca un copil să tușească în medie două săptămâni după o viroză obișnuită, iar 25% dintre copii ar putea tuși până la trei săptămâni.
Însă, dacă un episod de tuse durează mai mult de patru săptămâni, acesta ar trebui să alerteze părinții.
Dr. Craiu a mai adăugat că majoritatea medicamentelor antitusive nu sunt eficiente și pot chiar să dăuneze. Este important ca părinții să fie informați corect și să nu recurgă la auto-medicație în cazul copiilor.