El a afirmat că riscurile pentru copii sunt “foarte mici”, dar că răspândirea “depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască”. Premierul a pus că, în opinia sa, toți elevii și toți profesorii ar trebui să poartă mască. Iar în privința măștilor și dezinfectanților pentru școli, el a afirmat că până acum guvernul a putut să aloce 50 de milioane de euro, prin OUG adoptată azi, dar suma “poate fi suplimentată oricând, dacă va fi necesar”.
Ludovid Orban despre școli, la Digi24 – idei principale:
- Referitor la cei 50 de milioane de euro alocați pentru decontarea achizițiilor de materiale sanitare, inclusiv măști: atât a putut aloca în acest moment, dar „suma poate fi suplimentată oricând, dacă va fi necesar”
- Despre cei 100 de milioane de euro rezervați pentru achiziționarea a 500.000 de tablete: banii au fost alocați „ca să închidem orice discuție”, deoarece „a fost o dezbatere publică permanentă, că sunt 200.000, că sunt 600.000 de tablete”
- „6,3% dintre cazurile de coronavirus sunt copii de vârstă școlară, fără să fie școală. (…) A existat o răspândire a virusului și pe această populație”, dar „riscurile sunt foarte mici. Majoritatea tinerilor nu dezvoltă forme grave, foarte mulți dintre ei nici nu au simptome sau nu le simt, mulți se vindecă fără să știe că sunt infectați”.
- Întrebat dacă guvernul lucrează pe scenarii în prognoza pentru începutul școlii, dacă există estimări privind numărul de cazuri de atunci, el nu a menționat astfel de scenarii, spunând că „totul depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască”.
- El a spus că în opinia sa „toți copiii trebuie să poarte masca la școală, toți profesorii și tot personalul nedidactic”. A apreciat că “în timpul orelor, riscul va fi foarte mic. În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție”.
- Întrebat despre principalele probleme de care se plâng profesorii prin intermediul sindicatelor, el a spus că, pe baza discuțiilor cu profesori, dar nu cu lideri sindicali, „cea mai mare dificultate e predarea online”, pentru care guvernul urmărește ce se întâmplă în alte țări.
- Despre clasele foarte mari, de “32-34-30 de elevi”, el a spus că în Parlament a fost o lege inițiată de PSD, ce diminuează numărul de elevi la clasă, dar aceasta nu ar putea fi pusă în practică foarte rapid, pentru că e nevoie de o restructurare generală: “Restructurarea claselor e greu de făcut, înseamnă mai multe clase, mai mulți profesori care să predea”.