Papa Francisc pășește astăzi, pe pământ românesc. Care este programul vizitei Sanctității Sale și ce măsuri au fost luate în acest sens

Sursa foto:aradon.ro
Sursa foto:aradon.ro

Timp de trei zile (31 mai – 2 iunie 2019), Papa Francisc efectuează o vizită în România, prima oprire fiind la București. În Capitală vor avea loc întâlniri cu oficialităţi, comunitatea catolică şi o vizită de curtoazie la Biserica Ortodoxă. Sanctitatea Sa va vizita diferite comunităţi catolice din ţară şi va ţine liturghia de beatificare a şapte episcopi greco-catolici români martiri. Între cele mai importante momente se numără ceremonia din Catedrala Naţională, la care va participa alături de Patriarhul Daniel, Sfânta Liturghie de la Catedrala Sfântul Iosif, unde va ţine o predică, Sfânta Liturghie de la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc şi Divina Liturghie de pe Câmpia Libertăţii din Blaj cu beatificarea şapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu vor fi prezenţi la Catedrala Naţională, astăzi, la ora 17.00, şi pe Câmpia Libertăţii din Blaj, duminică, de la ora 11.00.  Preşedintele Ungariei, János Áder, a anunţat că va participa la slujba papală din 1 iunie, de la Şumuleu Ciuc, la invitaţia arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi. Un moment important aşteptat de bucureşteni şi pelerini îl reprezintă şi întâlnirea pe care Papa Francisc o va avea cu ei în această seară, pe traseul Catedrala Sf. Iosif – Piaţa Revoluţiei, când, din papamobil, el va saluta mulţimea. Patru imnuri oficiale bisericeşti vor însoţi călătoria apostolică a papei Francisc în România. La Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, Biserica catolică locală îl întâmpină pe Succesorul lui Petru cu un imn compus special pentru acest eveniment. Cu ocazia acestui amplu eveniment atât un caracter pastoral, cât şi cu importante valenţe ecumenice, Poliția impune restricții majore de acces și circulație în mai multe zone din București, în special la Palatul Patriarhiei, la Catedrala Neamului și la Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Iosif”. De asemenea, toate școlile, grădinițele și liceele sunt închise astăzi, în București. Iată care va fi programul de la București a Sanctității Sale Papa Francisc:

11:30 – Sosirea la Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni la București

12:05 – Ceremonia de bun venit la intrarea complexului Palatului Prezidențial Cotroceni

12:20 – Vizita de curtoazie la președintele României în Palatul Prezidențial Cotroceni

12:50 – Întâlnire cu premierul în Palatul Prezidențial Cotroceni

13:00 – Întâlnire cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Discursul Sfântului Părinte

15:45 – Întâlnire privată cu patriarhul în Palatul Patriarhal

16:15 – Întâlnire cu Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte

17:00 – Rugăciunea Tatăl nostru în noua Catedrală ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte

18:10 – Sfânta liturghie în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte

Potrivit unui comunicat al Poliției Municipiului București, având în vedere afluxul foarte mare de pelerini și turiști care vor veni în Capitală, autoritățile estimând aproximativ 50.000 de persoane pe durata vizitei, pe teritoriul Bucureștiului funcționează planul integrat de securitate pentru vizitele oficiale ale șefilor de stat, scrie ziare.com. În aceste condiții, Comisia de Avizare a Adunarilor Publice a aprobat o serie de restricții de trafic.

Președintele Klaus Iohannis, împreună cu sotia sa, Carmen Iohannis, îl va întâmpina pe Papa Francisc astăzi, la Aeroportul Internațional “Henri Coandă”. Ulterior, Suveranul Pontif se va deplasa cu un papamobil către Palatul Cotroceni, unde va fi primit în cadrul unei ceremonii oficiale pe Platoul Marinescu și se va trece în revistă garda de onoare. După acest moment, președintele Iohannis și Papa Francisc vor avea convorbiri tête-à-tête, urmate de întâlnirea cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic. Șeful statului va susține o alocuțiune, iar Suveranul Pontif un discurs. Pentru acest moment, între orele 11:30 – 13:30, traficul auto va fi restricționat pe bd. Marinescu, între Șos. Cotroceni și Piața Eroilor. Această vizită are loc la distanță de 20 de ani de la ultima venire a unui Suveran Pontif în România – Papa Ioan Paul al II-lea. Vizita în Romania a Papei Francisc se va încheia pe 2 iunie, cu ceremonia plecării oficiale de pe Aeroportul Internațional Sibiu, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a soției acestuia.

Știri despre: ,