Şcoala Gimnazială „Valeriu D. Cotea” Vidra implementează proiectul Erasmus „Promoting inclusion through extracurricular activities”

Şcoala Gimnazială „Valeriu D. Cotea” Vidra implementează, în perioada 01.10.2023-30.09.2025 (24 de luni) proiectul Erasmus de parteneriat pentru cooperare în domeniul educaţiei şcolare „Promoting inclusion through extracurricular activities” (2023-1-RO01-KA220-SCH-000158071).
Parteneri din România în cadrul acestui proiect sunt: Comuna Vidra, Şcoala Gimnazială Pufeşti şi Comuna Pufeşti, iar parteneri internaţionali sunt OOU „BRATSTVO-MIGJENI” TETOVO (Macedonia de Nord), ZDRUZENIE NA GRAGANI CENTAR ZA EDUKACIJA I RAZVOJ S.TEARCE (Macedonia de Nord), OS Sveti Sava Trstenik (Serbia), Osnovna skola Jovan Popovic Sremska Mitrovica (Serbia), Huseyin Avni Atesoglu Primary School (Turcia), Buca Ilce Milli Egitim Mudurlugu (Turcia).
Proiectul vizează prioritatea europeană orizontală incluziune şi diversitate şi prioritatea europeană din domeniul educației școlare combaterea dificultăţilor în învăţare, a părăsirii timpurii a şcolii şi competenţelor de bază reduse, principalele tematici vizate fiind: incluziune, promovarea echităţii şi non-discriminării, combaterea izolării geografice şi implicarea zonelor rurale, transport şi mobilitate ecologică.

Principalele obiective ale proiectului sunt: (1) dezvoltarea unui ghid metodologic pentru profesori în vedrea implicării părinţilor, autorităţilor locale şi comunităţii în activităţi extracurriculare dedicate creşterii gradului de incluziune; (2) dezvoltarea competenţelor cadrelor didactice din şcolile partenere pentru crearea unui climat educaţional incluziv prin activităţi extracurriculare; (3) sprijinirea şi încurajarea elevilor, părinţilor şi reprezentanţilor comunităţii pentru colaborarea în activităţile dedicate creşterii incluziunii educaţionale.
Proiectul este inovativ datorită implicării directe a autorităților locale, factorilor de decizie şi ONG-urilor educaţionale în parteneriat şi în toate etapele proiectului, datorită implicării nu doar a „experților educaționali”, ci şi implicării directe a elevilor în organizarea activităților şi elaborarea resurselor didactice propuse, dar şi datorită focalizării pe dezvoltarea unor produse intelectuale care să fie aplicate nu doar într-o şcoală sau într-o ţară, ci care să poată fi adaptate şi utilizate în orice şcoală din Europa care consideră incluziunea o prioritate instituţională.
Proiectul „Promoting inclusion through extracurricular activities” îşi propune ca rezultate concrete realizarea unui studiu despre modalităţi specifice de stimulare a incluziunii educaţionale, cu informaţii culese de la profesori, elevi, părinţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi comunităţii şi, în baza rezultatelor acestui studiu, elaborarea unui ghid metodologic adresat profesorilor cu exemple şi modalităţi recomandate de organizare a activităţilor extracurriculare la nivel comunitar, cu implicarea autorităţilor locale, ONG-urilor, comunităţii în ansamblu.
În perioada de implementare a proiectului vor fi organizate 5 întâlniri transnaţionale de proiect: întâlnirea de deschidere a fost deja organizată în România, în octombrie 2023, urmează întâlniri de proiect în Serbia, Macedonia de Nord, Turcia şi apoi întâlnirea finală de proiect din nou în România.
Pentru dezvoltarea resurselor didactice sunt propuse pentru a fi implementate 3 activități comune de formare pentru specialiștii din instituțiile partenere (în Serbia, Macedonia de Nord şi Turcia) şi un eveniment comun de formare pentru elevii din școlile partenere (în Turcia).
Ca principale evenimente de diseminare a informațiilor despre resursele educaționale dezvoltate prin proiect sunt propuse 6 evenimente de multiplicare a rezultatelor, conferințe naționale în care vor fi prezentate rezultatele proiectului şi vor fi dezvoltate competențele de bază pentru utilizarea acestora în şcoli.
Proiectul și-a derulat etapa de organizare inițială: a fost realizată prima întâlnire de proiect, în care au fost stabilite echipa de management a proiectului şi echipele de lucru din fiecare instituție parteneră, a fost definitivat şi actualizat calendarul de implementare a activităților, au fost discutate responsabilităţile fiecărui partener şi au fost semnate contractele cu partenerii etc. La momentul actual partenerii realizează analiza literaturii de specialitate din fiecare ţară parteneră în vederea eleborării metodologiei de cercetare pentru realizarea studiului privitor la modalităţile specifice de stimulare a incluziunii educaţionale.
Astăzi ne deplasăm spre Trstenik, într-un grup format din profesori și membri ai UAT-urilor din Vidra și Pufești, împreună cu 10 elevi de la cele 2 școli partenere din România. Deplasarea elevilor în Serbia a fost posibilă datorită finanțării primite de la cele două UAT-uri, Vidra și Pufești.




Silviu Pintilie, primarul comunei Vidra