Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România: Cerem cu fermitate Guvernului măsuri urgente!

Trebuie creat cadrul legal pentru ca autoritățile locale să îi sprijine pe bătrâni, în criza COVID-19.

Solicit Guvernului României să stabilească, în regim de urgență, prin act normativ, cadrul legal, cu limite și atribuții concrete, pentru ca, in perioada Stării de Urgență, autoritățile locale să nu se rezume doar la a identifica persoanele peste 65 ani și în situatie de risc, ci să și le poată ajuta efectiv, pe perioada crizei.

De asemenea, acest act normativ ar trebui să creeze și certitudinea că autoritățile locale nu vor fi trase la răspundere pentru modul de utilizare a fondurilor alocate susținerii persoanelor de peste 65 ani, sau a altor măsuri de combatere a COVID-19.

Fac această solicitare ca urmare a faptului că în acest moment nu există o altă instituție a statului, în afară de autoritățile locale, care să aibă capacitatea de a asigura suportul persoanelor de peste 65 ani, mai ales ca urmare a noilor restricții impuse pentru combaterea epidemiei de COVID-19.

Fac precizarea că fiecare autoritate locală din România are specificul ei! Nu avem doar localități urbane, unde oamenii sunt concentrați într-o zonă. Există localități cu câte 7-8 angajati care gestionează o comună cu sate și cătune, pe o rază de zeci de kilometri și, în aceste condiții, bătrânii aflați în risc nu ar putea fi ajutați de altcineva decât de autoritățile locale care, în acest moment, nu au cadrul legal necesar să intervină.

Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să modifice și Codul Administrativ, în așa fel încât consultarea aleșilor locali și luarea deciziilor să se poată face nu doar în cadrul unor video-conferințe, ci și prin alte modalități pe care dânșii le stabilesc (vot electronic pe e-mail etc).

 

Marian Oprișan,

Președintele Consiliului Județean Vrancea

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România

Știri despre: ,