Vaccinarea nu va fi obligatorie, dar părinții care refuză consilierea pe tema vaccinării riscă amenzi

Copiii vor fi vaccinați cu vaccinurile din Calendarul Național numai cu consimțământul scris al părinților, iar părinții care refuză să își vaccineze copiii trebuie să meargă la consiliere pe tema vaccinării. În caz contrar, ei riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei, în trepte, în funcție de numărul refuzurilor. Refuzul vaccinării, după consiliere, nu va fi sancționat în niciun fel. Proiectul legii vaccinării, blocat în sertarele Camerei Deputaților de peste 2 ani și jumătate, a fost deblocat – o întâlnire tehnică, la care presa nu a avut acces, a avut loc luni la Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Proiectul ar urma să intre la votul final în plen săptămâna viitoare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Proiectul nu va aduce obligativitatea vaccinării, deoarece consensul politic a fost obținut pe o formă care nu prevede obligativitatea, ci doar recomandarea vaccinării cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național și o serie de sancțiuni pentru părinții care, după refuzul vaccinării, refuză și consilierea pe această temă, au precizat surse politice pentru HotNews.ro.

O eventuală prevedere ca accesul copiilor nevaccinați să fie interzis în școli și grădinițe, dorită de unele voci, risca să fie neconstitutională și ar fi încălcat dreptul acestora la educație, astfel că nu va apărea în lege, au mai explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

Teoretic, proiectul de lege prevede vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național, dar numai cu consimțământul scris al părinților.

Părinții care refuză vaccinarea vor trebui să meargă la consiliere pe tema vaccinării, iar în cazul în care refuză de mai multe ori acest lucru, riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei.

Legea nu prevede sancțiuni pentru refuzul vaccinării, după participarea la ședințe de consiliere.

 

Sursa:hotnews.ro

Știri despre: ,