Vicepreşedintele PSD, Marian Oprişan: ,,Cred că Secţia pentru anchetarea magistraţilor trebuie să rămână componenta Ministerului Public”

Marian Oprișan a declarat luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, ce se desfăşoară la Palatul Parlamentului, că secţia de investigare a magistraţilor trebuie să rămână o componentă a Ministerului Public şi să se afle sub jurisdicţia procurorului general. Declarația a fost făcută chiar în momentul în care președintele PSD, Liviu Dragnea discuta cu președintele LIBE, Claude Moraes. El a mai adăugat că este nevoie de corectarea OUG care vizează justiţia, astfel încât să intre în nota legală şi constituţională.

,,După părerea mea, acest aspect, ca şi ceea ce s-a întâmpla cu DNA la un moment dat, trebuie reglementat, pentru că toate secţiile de procurori din România trebuie să fie sub Ministerul Public, sub procurorul general. (…) Mesajele din afară (afara ţării – n.r.) trebuie privite în nota lor (…) şi trebuie analizate şi văzut ce trebuie să luăm bun şi să dăm la o parte ceea ce e strict politic sub aspectul unor abordări. (…) Eu cred că această ordonanţă trebuie pusă în nota constituţională şi legală, iar eu cred că Secţia pentru anchetarea magistraţilor trebuie să rămână componenta Ministerului Public şi să fie sub jurisdicţia evidentă a procurorului general, ca să poată exista control ierarhic în baza prevederilor constituţionale“, a precizat Oprişan, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte întâlnirea care va avea loc între prim-ministrul Viorica Dăncilă, reprezentanţii CSM şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, el a spus că discuţiile vor rezolva tensiunile generate de OUG 7/2019. ,,Nu am citit încă ordonanţa, dar eu cred că doamna prim-ministru, azi, în urma discuţiilor pe care le va avea cu asociaţiile de specialitate şi cu reprezentanţii CSM, vor rezolva această situaţie. (…) Justiţia trebuie să fie independentă, dar – o spun cu toată responsabilitatea – abuzurile magistraţilor trebuie pedepsite, aşa cum sunt pedepsite toate infracţiunile în România. (…) Nu toate asociaţiile de specialitate nutresc acelaşi punct de vedere şi atunci lucrurile trebuie spuse cât se poate de clar. Ce nu este independent? Ceea ce a făcut doamna Monica Macovei? Ceea ce a făcut doamna Raluca Prună sau ceea ce a făcut Guvernul PSD?“, a menţionat el.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a răspuns lui Marian Oprişan, spunând că nu are experienţa sa, atunci când vine vorba despre OUG pe justiţie, dar că din ce a înţeles articolul care a stârnit nemulţumiri e inspirat din regulamentul pentru desemnarea procurorilor europeni.