Sărbătoare mare, sâmbătă, la români! Ce nu trebuie să faci de Sf. Andrei ca să-ți meargă bine

În fiecare an, pe 30 octombrie, biserica îl pomeneşte pe Sfântul Apostol Andrei, unul dintre cei mai importanţi Sfinţi.În această zi, o mulţime de români care îi poartă numele îşi sărbătoresc ziua onomastică. De sfântul Andrei nu se piaptănă şi nu se coase. De Sfântul Andrei nu se dă împrumut ori în dar căci vei păgubi. În unele sate, copiii taie mlădiţe din pomii roditori (meri, peri, cireşi, vişini, pruni etc.) şi le pun în apă, la căldură, pentru a înmuguri până la Sf. Vasile, când fac din ele sorcove, pentru a-şi sorcovi părinţii şi neamurile.

Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat, este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român.

Peste 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ale acestora își sărbătoresc sâmbătă, 30 noiembrie, ziua de nume. În biserici, preoții spun Acatistul Sfântului Andrei la slujbă, iar credincioșii se pot ruga pentru sănătate și prosperitate în anul care urmează.