Apar o serie de măsuri în domeniul sănătății: asigurările voluntare, noile pachete medicale și transplanturile

Sursa foto:oukas.info
Sursa foto:oukas.info

Printre planurile normative ale Guvernului, pentru anul 2019, apar o serie de măsuri în domeniul sănătății. De exemplu, unele se referă la transplantul uman, pachetele medicale pentru anii 2020 și 2021 sau pachetul medical pentru românii care se asigură opțional în sistemul sanitar. Executivul a adoptat, marți, planul de guvernare pe 2019, prin memorandum. Printre măsuri, unele se referă la domeniul sănătății. Unele vor fi inițiate ca proiecte de lege, în timp ce altele vor fi propuse doar ca hotărâri. Acestea sunt cele mai importante schimbări pe care Guvernul le are în plan, în 2019, pentru sănătate:

Februarie

În februarie, Guvernul avea programată, printre altele, inițierea unei hotărâri care vizează modificarea Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019. Deoacmdată nu știm ce intenționează Guvernul să modifice la pachetele medicale pentru anii 2018 – 2019, pentru că proiectul n-a apărut în dezbatere publică.

Martie

În martie, este stabilită inițierea unei hotărâri de Guvern referitoare la aprobarea programelor naționale de sănătate pentru 2019 și 2020, un proiect de lege privind transplantul uman și o hotărâre de Guvern prin care se vor stabili normele metodologice referitoare la activitatea de asistență medicală comunitară. În ceea ce privește programele de sănătate, momentan există un proiect de hotărâre conform căruia programele pentru 2017 și 2018 se vor prelungi până în iunie 2019.

Aprilie

Guvernul își propune, în luna aprilie, să se concentreze asupra următoarelor proiecte de acte normative: proiect de lege referitor la exercitarea profesiilor în domeniul sănătății și un proiect de lege pentru modificarea Legii sănătății – prin care se urmărește introducerea unui program prin care să se pună la dispoziția pacienților cele mai noi și specializate terapii și metode de tratament.De asemenea, în planul Executivului pe aprilie apare inițierea unei hotărâri de Guvern referitoare la Planul mațional pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA, în perioada 2019-2021.

Iunie

Pentru iunie, Guvernul își propune să se concentreze, în domeniul sănătății, pe o hotărâre vizând prevenirea și minimizarea efectelor consumului de băuturi energizante, de către populație. De precizat că Ministerul Sănătății a inițiat deja în 2018 un proiect de act normativ în acest sens, care n-a fost aprobat până acum.

Septembrie

În această lună, apare în plan un proiect de lege privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern și promovarea alăptării. Acest lucru, însă, nu reprezintă o reglementare absolut nouă, întrucât, la acest moment, există și este aplicabilă Legea nr. 207/2016 privind reglementarea marketingului înlocuitorilor laptelui matern.

Noiembrie

Pentru noiembrie, Guvernul intenționează să inițieze o hotărâre pentru pachetul de servicii medicale pentru asigurările voluntare de sănătate, dar și serviciile medicale furnizate sub formă de abonament. Cadrul legal general privind asigurările voluntare de sănătate este reglementat de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Decembrie

În fine, în decembrie, Guvernul vrea să inițieze o hotărâre pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale pentru anii 2020 și 2021, dar și pentru a stabili contractul-cadru pentru acordarea asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale.

Atenție! Actele normative menționate în acest material reprezintă doar proiecte. Ele trebuie dezbătute, adoptate și, ulterior, publicate în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Știri despre: , ,