Oamenii de ştiinţă din China cred că pangolinii sunt o posibilă gazdă intermediară a noului coronavirus
Pangolinul, mic mamifer pe cale de dispariţie, ar putea fi animalul care a transmis noul coronavirus mortal la om, au indicat vineri cercetătorii chinezi, citaţi de agenţiile de presă Reuters şi AFP.
Gripa mortală din China cauzată de noul coronavirus ar putea fi răspândită de la lilieci la oameni prin intermediul pangolinilor, unicul mamifer cu solzi, care este bine vândut în Asia pentru gastronomie şi medicină, au declarat oamenii de ştiinţă chinezi.
Pangolinul este unul dintre cele mai traficate mamifere din Asia, deşi este protejat de legea internaţională, pentru că este considerat o delicatesă în ţări precum China iar solzii săi sunt folosiţi în medicina tradiţională, potrivit World Wildlife Fund.
Secvenţa genomică a noii tulpini de coronavirus izolată de la pangolini este în procent de 99% identică cu cea izolată de la persoanele infectate, ceea ce indică faptul că pangolinii ar putea fi gazde intermediare ale virusului, conform unui nou studiu al Universităţii Agricole a Chinei de Sud., transmite vineri Xinhua.
Cercetătorii au identificat în primă instanţă că pangolinii, în proporţie de 70%, au fost depistaţi pozitiv cu Betacoronavirus.
Cercetătorii au izolat virusul şi i-au observat structura la microscopul electronic. Ei au descoperit că secvenţa genomică a tulpinii de coronavirus de la pangolini este în proporţie de 99% identică cu coronavirusul care a infectat mii de persoane în China.
Astfel, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că pangolinii sunt o potenţială gazdă intermediară pentru noul coronavirus, conform lui Liu Yahong, care a mai precizat că acest rezultat va sprijini măsurile de control şi de prevenţie a epidemiei şi că oferă referinţe ştiinţifice pentru viitoare politici cu privire la animalele sălbatice.