Ce trebuie să faci și ce să nu faci dacă te-a mușcat o viperă?

Sursa foto:animale-salbatice.ro
Sursa foto:animale-salbatice.ro

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei. Viperele au dimensiuni relativ mici (circa 70 cm) și prezintă o dungă dorsală în zig-zag, dar pot fi și complet negre. Nu percep bine sunetele, dar au un foarte bun simț olfactiv și simt vibrațiile de la distanțe mari. În zonele temperate sunt active numai șase-șapte luni, iarna fiind în stare de hibernare. Se hrănesc mai mult noaptea, sunt veninoase chiar de la naștere, mușcă fulgerător și lasă două plăgi punctiforme (urma dinților). Semne ale muşcăturii de viperă sunt: durerea acută; tumefierea (umflarea) zonei afectate; două înțepături mici la distanță de un centimetru una de cealaltă; semiconştienţa. Alte simptome generale sunt senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor

 • Ideal ar fi ca victima să ajungă la un medic cât mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doză de antivenin. După ce aţi sunat la 112, verificaţi dacă unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.
 • nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit;
 • luaţi o aspirină (nu luaţi alcool, cafea sau alt excitant – acestea cresc pulsul şi veninul ajunge mai repede la organe);
 • în caz de hipotermie, acoperiţi-vă cu o pătură;
 • menţineţi zona muşcăturii sub nivelul inimii;
 • înlăturaţi veninul din jurul muşcăturii şi dezinfectaţi rana cu apă oxigenată;
 • puneţi o legătură elastică tip garou între rană şi inimă (încetiniţi răspândirea veninului). Garoul limfatic nu trebuie să blocheze circulația sangvină, ci să realizeze o compresiune limfatică. Se folosește o bandă elastică lată sau o fâșie de material (dintr-o cămașă, bluză) care se înfășoară nu foarte strâns pe tot membrul mușcat.
 • hidratați-vă cu apă.

Ce să nu faceți

 • dacă aveţi leziuni, nu folosiţi cavitatea orală pentru a suge veninul, puteţi ajunge să vă otrăviţi voi înşivă;
 • nu se arde zona mușcată;
 • nu se pune gheață pe mușcătură;
 • nu mâncați și nu consumați alcool.

Prevenirea

O statistică arată că 68%-80% din mușcăturile de șarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating șerpi și sunt imprudente. Șerpii veninoși nu atacă decât atunci când sunt atacați sau surprinși. Dacă locuiți sau călătoriți în zone în care există șerpi, îmbrăcați haine ce vă acopera picioarele. Luați un băt lung pentru a-l folosi la îndepărtarea șerpilor. Nu pășiți și nu vă așezați pe pământ înainte de a verifica locul. Dacă ați observat un șarpe la distanță, ocoliți-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneți nemișcat, pentru că în general se îndepărtează.

Știri despre: , , , ,