Coxartroza afectează șoldurile

Sursa foto:orliman.com
Sursa foto:orliman.com

Coxartroza afectează șoldurile, este o afecțiune prin care cartilajul articular din șold se diminuează progresiv până la dispariție. În formele grave membrul inferior se fixează în articulație, pacientul nu mai poate merge și necesită protezarea șoldului. Cauzele sunt diverse uneori este vorba de o displazie de șold congenitală care secundar dezvoltă coxartroză, apare în necroza de cap femural (astuparea arterei care irigă capul osului femural) traumatisme și fracturi consolidate vicios, dar și coxartroza primară ce apare la anumite persoane odată cu vârsta. Cartilajul articular este ca un fel de cauciuc ce se găsește în articulații între oase pentru a nu le lăsa să se frece între ele și pentru a absorbi șocurile. Primele simptome sunt durerile care apar mai ales la mers, ulterior și în repaus. Diagnosticul se pune pe radiografie de șold care arată modificări în articulație și periarticular, eventual RMN.

Tratamentul preventiv este cel mai important și constă în păstrarea unei greutăți corporale optime, 30 de minute pe zi gimnastică (fără alergări, steper sau sărituri) și suplimente alimentare care ajută la menținerea cartilajului articular. Tratamentul coxartrozei incipiente constă din administrarea de substanțe care ajută la menținerea cartilajului articular (cum ar fi de exemplu glucozamina), scădere ponderală și cât mai multă bicicletă medicinală îi permite timpul persoanei respective. Nu este indicat mersul mult pe jos sau pe teren accidentat, șezutul în fotolii foarte joase sau pentru mult timp.

Practic din oră în oră este bine ca persoana respectivă să stea la orizontală. Dacă pacientul are nevoie să meargă mult pe jos atunci se indică purtarea de baston (sau băț de excursionist). La toate aceste lucruri se adaugă fizioterapie care poate ajuta la reducerea inflamației; ajută la refacerea cartilajului articular și nu în ultimul rând ajută la reducerea până la dispariție a durerii. Aplicați cu nămol, kinetoterapie prin care se tonifică mușchii stabilizatori ai coapsei. Tratamentul coxartrozei avansate este același în pricipiu cu cel de mai sus. Cu mențiunea că bastonul trebuie purtat permanet în mâna opusă de șoldul care doare sau în ambele mâini câte un baston (dacă sunt afectate ambele solduri). De obicei în acest stadiu se indică protezarea șoldului (prin operație).

Știri despre: ,