Numărul cazurilor de rujeolă în Europa va înregistra, în anul 2019, recordul ultimului secol, pe fondul creșterii fără precedent a mișcării anti-vaccin pe continent, alimentată inclusiv de o parte din social-media și de politicienii populiști anti-sistem, arată o analiză The Guardian bazată pe datele Organizației Mondiale a Sănătății. Experții citați de jurnaliștii britanici susțin că Europa se va confrunta, anul acesta, cu un val de aproximativ 60.000 de cazuri de rujeolă, ceea ce ar reprezenta dublul numărului de cazuri înregistrate în anul 2017 și recordul ultimului secol.
De asemenea, în anul 2018 s-au înregistrat în Europa 72 de decese cauzate de rujeolă, dublu față de 2017. Potrivit experților citați de jurnaliștii britanici, climatul de îndoială referitor la siguranța vaccinului pune în pericol numeroase vieți. Experți în domeniul sănătății, citați de The Guardian, avertizează că scepticii anti-vaccin au făcut ca rata imunizării (împotriva rujeolei, a virusului HPV ce provoacă cancer de col uterin, a gripei și a altor boli) să scadă, iar curentul anti-vaccinare este amplificat tot mai mult de social media și de politicienii populiști.
Comisarul european pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis, îi acuză pe politicienii populiști de iresponsabilitate și de faptul că răspândesc “fake news” despre siguranța vaccinurilor, întreținând astfel climatul de îndoială. Vytenis Andriukaitis, fost medic chirurg, se declară foarte îngrijorat de evoluția rujeolei în Europa, subliniind că “Nu doar eu, ci toată societatea științifică este îngrijorată – epidemiologi, pediatri, experți în boli infecțioase și miniștri ai Sănătății. Este de neimaginat că avem decese din cauza rujeolei, mor copii din cauza rujeolei. Am promis că până în anul 2020 rujeola va fi eradicată în Europa.”
Seth Berkley, șeful Alianței Globale pentru Vaccinare (Gavi) consideră că scepticismul privind vaccinarea este la fel de periculos ca boala în sine. “Suntem într-un loc foarte vulnerabil chiar în acest moment”, atrage atenția și Heidi Larsen, directorul Proiectului de încredere în vaccinuri de la Școala de Igiena și Medicină tropicală din Londra. România, Polonia, Italia și Franța – țările europene cele mai afectate de curentul anti-vaccin. (…) Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică. (…)
Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană și Statele Unite au înființat grupuri care să investigheze cauzele scepticismului privind vaccinarea și care să încerce să îi liniștească pe oameni. “Motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății și-a schimbat părerea despre cât de importantă și gravă este asta pentru că au venit atâtea state membre și le-au spus: puteți să ne ajutați”, spune Heidi Larsen, directorul Proiectului de încredere în vaccinuri de la Școala de Igiena și Medicină tropicală din Londra.