Activități în școlile vrâncene cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet

Sursa foto: IPJ Vrancea
Sursa foto: IPJ Vrancea

Poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au realizat în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea, două activități de prevenire, pentru a marca ziua de 5 februarie. Prima a fost realizată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea – Centrul de Primire în Regim de Urgență, unde au fost prezenți tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani și cea de-a doua activitate la Direcția de Sport și Tineret Vrancea – Centrul de Tineret, unde au participat 32 de elevi și 8 cadre didactice de la Colegiul Economic ”Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Național „Unirea”, Liceul de Arte ”Gheorghe Tătărescu”, Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau”, Școala ”Anghel Saligy”, Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” și Centrul „Forget Me Not” din cadrul D.G.A.S.P.C. Vrancea.

În cadrul întâlnirilor, polițiștii au prezentat recomandări generale pentru navigarea sigură pe internet. Acestea sunt:

–  Nu oferiți necunoscuților de pe internet informații despre dumneavoastră sau despre familie (număr de telefon, fotografii, adresa de acasă, locul de muncă al dumneavoastră sau al rudelor etc.).

– Aveți grijă la postarea fotografiilor cu dumneavoastră sau cu familia! Restricționați accesul necunoscuților la profilul dumneavoastră! Nu uitați că fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pentru totdeauna pe alte computere și servere, chiar dacă veți șterge postarea inițială.

–  Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe internet este adevărat. Oricine poate crea pagini web sau poate posta știri, fotografii, filme. Fotografiile și filmele pot fi trucate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă o informație este reală, verificați mai multe surse de informare.

–  Atenție! Frazele sau pozele preluate dintr-un material de pe internet trebuie însoțite de precizarea sursei, pentru a nu fi considerat plagiator.

–  Păstrați secretă parola de e-mail și nu o dezvăluiți nici măcar prietenilor! Dacă bănuiți că parola v-a fost descoperită, schimbați-o imediat! În acest fel nimeni nu vă poate citi mesajele personale și nu vă poate folosi contul pentru a trimite e-mail-uri care par din partea dumneavoastră.

–  Când vă creați adresa de e-mail, folosiți un pseudonim, o prescurtare și în niciun caz numele întreg, data nașterii sau orice altceva ce poate fi cunoscut sau recunoscut cu ușurință.

–  Parola e bine să aibă cel puțin 12 caractere, să conțină litere, cifre și semne de punctuație și să fie cât mai greu de ghicit, chiar și pentru cei care vă cunosc foarte bine. Nu folosiți datele de naștere sau alte cuvinte pe care cei din jur știu că le preferați și pe care le-ar putea ghici.

–  Pentru protecția computerului, scanați atașamentele de e-mail înainte de a le deschide.

–  Nu descărcați și nu instalați programe pirat sau pe care nu le cunoașteți; ele pot distruge date din calculatorul dumneavoastră.

–  Navigarea pe Internet este sigură când vă personalizați browser-ele să nu rețină parole, date de identificare și să nu dea “accept” la comunicarea oricăror date motivate ca fiind “în interes statistic” etc.

Safer Internet Day – Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment de anvergură europeană, care se desfășoară anual în luna februarie, sub egida rețelei europene „INSAFE” – European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.

Ziua Siguranței pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei on-line și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conștientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet.