AEP analizează introducerea votului electronic sau prin corespondență înainte de alegerile prezidențiale

Sursa foto: ein.is
Sursa foto: ein.is

Alegerile europarlamentare și pentru referendumul național din 26 mai au produs o serie de nemulțumiri legate de procedura votului din diaspora, motiv pentru care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial, că instituția analizează introducerea în cel mai scurt timp a votului electronic sau prin corespondență. Este posibil ca introducerea acestor două variante de votare să se facă până la alegerile prezidențiale de la finele acestui an, potrivit comunicatului de presă transmis de AEP. De asemenea, o altă propunere ar fi și eliminarea listelor electorale tipărite din secțiile de votare.

„ (…) președintele AEP a propus inițierea, în cel mai scurt timp posibil, a unui grup de lucru interinstituțional care să (…) vizeze identificarea soluțiilor de eficientizare a proceselor electorale, în vederea introducerii votului electronic și/sau prin corespondență până la alegerile prezidențiale din acest an și a eliminării din secțiile de votare a listelor electorale tipărite”, transmite AEP, potrivit avocatnet.ro. Mai mult decât atât, o petiție online a strâns deja peste 65.000 de semnături de la cetățenii români pentru introducerea votului prin corespondență și/sau electronic pentru toate tipurile de scrutin. Românii cer ca cele două tipuri de votare să se adreseze atât celor din străinătate, cât și celor care locuiesc în țară.

De altfel, votul prin corespondență este introdus în legislația românească încă din anul 2015, dar acesta este valabil doar pentru alegerile parlamentare. Votul prin corespondență a fost introdus pentru românii din străinătate, prin Legea nr. 288/2015. Tot atunci a mai fost propus un proiect de act normativ care să reglementeze votul prin corespondență pentru românii din afara țării pentru alegerile prezidențiale, parlamentare și europarlamentare și pentru referendumurile naționale, dar acesta a fost, ulterior, respins de Camera Deputaților. Și votul electronic a mai fost propus, în anul 2014, printr-un proiect de act normativ care prevede că atât românii care locuiesc în străinătate, cât și cei din țară să poată vota electronic la alegerile parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Această propunere legislativă se află încă în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional.